LAKTAŠI, 29. juna – Roditelji ni slučajno ne bi smjeli da šalju fotografije svoje djece, jer je sve više profila na kojima se pedofili predstavljaju kao žene, doktorke, pa traže fotografije da bi dali besplatan savjet – tvrdi Katarina Jonev, stručnjak za bezbjednost na Internetu.

Lažni ljekari haraju internetom: Predstavljaju se kao zdravstveni radnici, ali su predatori i traže slike djece
FOTO: ROBERT GETEL/RAS SRBIJA

Ona je, gostujući na TV Prva, rekla da su se pojavili lažni pedijatri, koji su nudili roditeljima savjete, pa tražili fotografije gole djece prije “pregleda”.

– Šta su poslije s njima radili, znaju samo oni, ali ne i roditelji koji su ih naivno poslali očekujući savjet ljekara – rekla je Jonev.

Lažni novinari, fotografi, ljekari

Katarina Jonev upozorava na ljude koji se lažni predstavljaju ne bi li zadovoljili svoje bolesne potrebe.

– Nažalost, mreže imaju politike da dozvoljavaju određenim profilima da se bave ovakvom aktivnošću. Pojedinci su našli način kako svoje bolesne potrebe da zadovolje, da dođu do fotografija djece. Imali smo veliki broj slučajeva, lažnih novinara koji kontaktiraju mlade sportistkinje, lažne fotografe koji zovu djevojčice da budu manekenke, i ovo što je učestalo sada u posljednjih godinu i po dana, to su lažni pedijatri. Predstavljaju se kao ženske osobe, na profilima pozivaju roditelje da se obrate, dijele neke savjete – upozorila je ona.

Ona je rekla da će roditelji besplatan savjet da dobiju i ako pozovu Dom zdravlja.

– Roditelji jesu izgubljeni, znam i one koji imaju po pet-šest pedijatara u telefonu, ne znaju više šta da rade. Čim neko traži slike djeteta, intimnog dijela tijela, to ne može biti u redu. Ne šaljite fotografije svog djeteta nikome, ovakvih zloupotreba je sve više i više – rekla je ona, prenosi Blic.

Svaki dan imamo sve više prijava

Jurić je napomenuo da je za zakon bitno šta je neko uradio sa fotografijom ili snimkom.

– Zavisi kako se krivično djelo karakteriše, da li je fotografija zloupotrebljena ili je kasnije i distribuirana, kao i video snimci – rekao je Igor Jurić. Zakon srazmjerno tome određuje kaznu.

– Ja moram reći da, pošto vodimo net patrolu i stalno smo u susretu sa raznim video materijalima i fotografijama zloupotrebe djece, taj broj i način distribuiranja sve više se povećava. Svakog dana dobijamo ih sve više. Tu postoje i dvije različite stvari – rekao je on.

Broj zloupotreba je povećan na Internetu, ali je nivo svijesti na malo višem nivou, kada su prijave u pitanju.

– Ljudi danas znaju da neke stvari ne smiju da se zloupotrebljavaju, i tada se dogodi prijava. Nivo tehnološke pismenosti jeste na malo niskom nivou, kada ljude upozoravamo na ovakve stvari na radionicama, oni kažu – ma, pretjerujete. Misle da je nemoguće sve dok se ne dogodi – rekao je on.

Srpskainfo