LAKTAŠI, 24. januara – Rusko filmsko ostvarenje, koje ovih dana plijeni pažnju publike u bioskopima širom svijeta, zove se “Legenda o Kolovratu”.

Film je za nepune dve nedelje u Rusiji pogledalo preko dva miliona ljudi, i već sada je ozbiljan kandidat za najgledaniji ruski film u istoriji. Ovo je priča o hrabrosti, izdržljivosti i požrtvovanosti, ali i o istinskim herojima.

Iako se radi o legendi, ono što nam je naročito privuklo pažnju, jeste priča o pravoslavlju, jedinstvu, zajedničkoj borbi protiv tlačitelja…i uprkos svemu, ne možemo da ne uporedimo sve to sa današnjicom. Dobra poruka se može izvući iz ovog filma.

„Heroj je običan čovek ili žena, koji prihvata probleme, suočava se s njima, koji preuzima odgovornost za sve u životu i ko ne traži lakši način da dođe do rešenja. Heroj nije heroj zbog nekih posebnih moći, već zbog posebne snage volje da se uzdigne u teškim momentima. To je poenta junaštva. Ovo je film o odgovornosti, o trenutku donošenja odluke koja će ti promeniti život. Takav trenutak se svima događa u životu“, rekao je o svom liku Ilya Malakov, koji igra Kolovrata.

Prema rečima izvršnog producenta filma, Pavela Stepanova, Kolovrat je istinski ruski ratnik, rešen da brani svoju zemlju, svoj dom i porodicu, bez obzira na posledice i jačinu neprijatelja.

„Ovo je ogroman projekat, velikih ulaganja, i apsolutno zaslužuje i opravdava svu najsavremeniju opremu koju smo koristili kako bismo dočarali i verodostojno prikazali sve borbe“, ističe Stepanov.

Radnja filma Kolovrat odigrava se u 13. veku kada su mongolske ratne horde i njihov vođa Batu kan kontrolisali veći deo sveta. Kako su se kretali ka Evropi, Mongoli su napadali preostale ruske kneževine koje su im se našle na putu.

Ipak, njihove planove kvari mali odred snažnih junaka na čelu sa misterioznim hrabrim ratnikom.

Prava za distribuciju ovog filma obezbedilo je preko 100 zemalja, a jedna od prvih upravo je Mongolija.