LAKTAŠI, 09. aprila – Kad bi htjela ti da budeš, moja luka, moje more…zauvijek….

Još 10 dana je ostalo do prve ovogodišnje manifestacije, za koju se nadamo da će svojim sadržajem prevazići prethodnu.

“Dan vina Laktaši 2019” biće dan ispunjen dobrim raspoloženjem, veselim notama za koje će se pobrinuti “Frajle”, ali i domaćini, koji su tu da obezbijede dobro vino, iz naših krajeva.

dan vina

A dok polako brojimo dane do početka pomenute manifestacije, pročitajte legendu o vinu:

Nije poznato kada je čovek popio prvu čašu vina, ali jedno je sasvim sigurno, oduvek ga je smatrao Božjim darom.

Postoje razne legende o tome ko je i kada zasadio prvo seme ovog božanskog pića. Jedna od njih je priča o persijskom kralju Djemu.

Legenda kaže da je pomenuti vladar posmatrao vežbu svojih najboljih strelaca, kada mu je pogled privukla velika ptica, koja se borila za život, jer joj se zmija okomotala oko vrata. Kralj je naredio svojim strelcima da ubiju zmiju, što oni i učiniše, a pošto su bili vrhunski strelci, nisu ubili pticu. Zahvalna krilata lepotica doletela je do kralja i iz kljuna pred njega spustila nekoliko zrna semena, koja je on odmah spustio u plodnu persijsku zemlju.

vineyard003

Iz semena je izrasla biljka, koja je posle nekog vremena počela rađati slatko zrnevlje. Kralj je uživao jedući ga. Kako se loza razvijala, pomenuti vladar poče višak odlagati u drvenu burad. Međutim, kako je posle nekog vremena nastupilo grožđano vrenje, a kralju se taj prvobitni opori ukus nije dopao, on dade nalog da se na burad u kojem je vrilo grožđe, napiše „otrov“.

Jednog dana, najlepša devojka iz njegovog harema razbole se od tuge što je kralj zanemaruje i odluči da popije „otrov“ iz bureta i prekrati svoju bol.

Umesto da umre, ona je ozdravila, prolepšala se, kao „rascvetala ruža“ i kralj Djem tek tada shvati kakvo mu je seme dala zahvalna ptica, te ga nazva Darou-e Shah, što bi se u slobodnom prevodu moglo nazvati kraljevkim lekom.

vino

Od tada se, kaže legenda, vino smatra lekovitim.

Tako je „kraljevski napitak“, postao čudotvoran lek, ali i sastavni deo svih ceremonija i veselja u Persiji, a kasije širom sveta.

 

(hercegovinapromo.com)