FOTO: MITAR MITROVIĆ/RAS SRBIJA

Infektolog dr Eleonora Gvozdenović pričala je o asimptomatskim prenosiocima korone, trenutnim simptomima omikron soja i preporukama koje možda mnoge zbunjuju.

Doktorka Gvozdenović je rekla da većina novozaraženih a imamo rekordan broj – trenutno osjeća blage simptome, ali da nije svaki simptom razlog za odlazak na PCR. Pomenula je i slučaj Novaka Đokovića, koji se tokom noći oglasio i detaljno objasnio kada je saznao da ima koronu i šta je potom uradio.

To je slično kao što je bilo i sa Novakom, on nije imao tegobe. Najveći broj trenutno zaraženih se ili malo osjećaju loše, boli ih glava, imaju temperaturu koja nije pretjerano visoka. Boli ih guša i to sve liči na prehladu i grip, teško se razlikuje. Ako se u tom trenutku ode na PCR test, prilično je velika vjerovatnoća da se bude pozitivan, virus je lako prenosiv i pretpostavljam da je tačno da će tako i biti taj scenario, da će mnogo nas biti pozitivno – rekla je ona za TV Prva.

Mi imamo iskustvo o kliničkoj slici ovog soja virusa, ali ipak ne smijemo da kažemo da je blaga. Mora to neko ko je proučavao da kaže. On kruži izvjesno vrijeme, moramo da kažemo da se ne mora ići istog momenta u ambulantu. Ne mora iste sekunde test. Ne moramo insistirati na tome, jedan moj rođak je kašljao, imao temperaturu, osjećao se loše. Dobio je antigenski negativan, pa PCR do sutra čekao, pa je i on bio negativan. Sada kruže razni virusi u ovo doba godine, ovo su mjeseci poznati po respiratornim infekcijama. Boravimo u zatvorenom, lako se zarazimo – rekla je doktorka.

Ona je podvukla i da je korona virus, kao i ostale sezonske infekcije, zapravo kapljična infekcija a da takve infekcije zaustavljamo nošenjem maske. One se zaustavljaju nošenjem maski i dalje ćemo pričati o izuzetno bitnim maskama. Ako vi i ja razgovaramo na pristojnoj udaljenosti, možemo da budemo bez maski. Ali ako se ja nakašljem, to više nije pristojna distanca. Zna se odavno da ko ima kijavicu, ne ide u goste. Zakažete kod prijatelja ručak, zapuši vam se nos, naravno da ćete se javiti i reći – ne dolazim – rekla je ona.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Simptomi omikrona su raznovrsni, pobrkaćemo ih sa kijavicom ili ćemo misliti da smo samo umorni, ali ne treba odmah ići na test, rekla je ona. Može se ispostaviti da ipak jeste kijavica, a bespotrebno ste stajali satima u redu s ljudima koji možda jesu zaraženi.

Ja savjetujem, ako su to simptomi, da se ipak dva dana ostane kod kuće. Ako je blaga klinička slika, jer to može i da se smiri narednog dana. Da prvo budete malo loše, ali ako se narednog dana smiri, nema potrebe da idete. Mi imamo cifre zaraženosti od ljudi koji imaju minorne tegobe i stoje satima u redovima da bi bili testirani – rekla je ona.

Moramo biti svjesni toga da i oni koji nemaju nikakve tegobe, mogu biti inficirani, a ne samo oni koji imaju tegobe. A naravno da će neko ko već osjeća tegobe biti pažljiviji u ponašanju – rekla je ona.

Period izolacije se smanjuje u nekim zemljama, ali doktorka navodi da bi trebalo SZO da standardizuje svoje preporuke. Da se jednostavno svi ponašamo na isti način, a ne svaka zemlja svoja pravila, onda nemamo šemu ponašanja, niti kretanja. SZO bi morala da iznese pravila, kako da se ponašamo i šta da radimo. Kada neko preboli ovu bolest, ima antitijela koja štite izvjesno vrijeme. Ovoga momenta ne znamo do kada, ali je očigledno da oni koji su imali ovu bolest, da su oni imali imunitet i da su izvjesni od njih poslije godinu dana ponovo imali bolest koja je bila blaga. Dakle, ako su oni jednom stekli imunitet, on je postajao slabiji ali je na kraju ipak bio dovoljan da ne dozvoli isti intenzitet bolesti kao prvi put. Poneko oboli drugi put, a najveći broj ne oboli drugi put, znači da se antitijela negdje održavaju – rekla je dr Gvozdenović.

Srpskainfo