LAKTAŠI, 27. juna – U lijevčanskim selima rod pšenice, čija žetva je počela ranije od ustaljenih rokova, kreće se od četiri do pet tona po hektaru.

Prvi-otkosi-psenice-u-Lijevcu-foto-Milan-Pilipovic

Više od polovine pšenice poljoprivrednici će upotrijebiti za proizvodnju stočne hrane zato što većina posjeduje farme svinja, krava ili živine. Zato ih mnogo ne interesuju nepoznanice u vezi otkupnih cijena, mada imaju jasnu kalkulaciju o proizvodnji pšenice.

Poljoprivrednik i kombajner iz Laminaca Ljubiša Timarac, koji je mehanizacijom među prvima ušao u žitna polja je pesimista po pitanju otkupnih cijena.

– Ukoliko bi prinos dostigao 800 kilograma po dunumu, to bi se isplatilo. Na 500 kilograma zarada je ravna troškovima, a prinos od 400 kilograma po dunumu ostavlja samo slamu u plusu – navodi Timarac. On kaže da se ne isplati prodaja pšenice za manje od 0,30 KM po kilogramu.

– Ove godine zasijano je više pšenice, mada to nije naročito povećanje. Ipak, evidentno je više parcela zobi čija obrada je jednostavnija, a troškovi manji – kaže Timarac koji je zasijao 800 dunuma pšenice.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

Ljubiša Timarac

Ranko Sarajlić iz Laminaca, jedan od najvećih proizvođača žita u Lijevče polju pod pšenicom ima 1.000 dunuma.

– Sve ukazuje da će rod biti solidan, mada je to umanjila suša u posljednjoj fazi vegetacije. Računao sam na 700 kilograma po dunumu ali sušni period je rod umanjio 20 procenata – navodi Sarajlić.

Kako kaže planira polovinu roda pšenice da iskoristi za vlastite potrebe, prvenstveno za ishranu svinja, krava i bikova na svojim farmama.

– Imam takođe mlin za hljebno brašno, gdje ću samljeti kvalitetniju pšenicu, a lošiju ću upotrebiti za stočnu hranu. Priča se dugo o otkupnim cijenama ali njih diktira tržiše i poslovno okruženje. Resorno ministarstvo i Vlada RS učinili su mnogo u smislu podsticaja i drugih stimulativnih mera. Za nas je 200 KM po hektar plus 0,5 KM po kilogramu prodane pšenice stimulativno, na nivou EU. Tu nemamo primjedbi, a Vlada RS i Ministarstvo poljoprivrede ne mogu uticati na tržište – smatra Sarajlić, navodeći da isključivo trgovinska politika u odnosima sa inostranstvom, koja je u nadležnosti centralnih vlasti u Sarajevu, može obezbijediti povoljniji položaj proizvođača pšenice.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

Ranko Sarajlić

Sarajlić, kao i Timarac te ostali poljoprivrednici ovog kraja, naglašava da je, pod navedenim okolnostima, prihvatljiva cijena pšenice od 0,30 do 0,35 KM po kilogramu. On ističe da bi RS trebalo da ima efikasne robne rezerve pomoću kojih bi mogla uticati na tržište, odnosno cijene žita u ovakvim situacijama.

Inače, u RS pšenicom je zasijano 47.000 hektara, od čega se značajan dio odnosi na Lijevče polje. Kvalitet ovog žita je zadovoljavajući, tvrde u resornom ministarstvu.  Napominju da je za podsticaje 3.100 poljoprivrednika prijavilo 19.500 hektara pšenice.

Savo Minić, direktor Agencije za agrarna plaćanja ističe da je ove godine agrarni budžet u RS povećan sa 60 na 71 milion maraka i da su sva plaćanja proizvođačima redovna.

On je pohvalio odziv domaćih proizvođača na javni poziv za dodjelu sredstava za navodnjavanje i naveo da su poljoprivrednici za proteklih šest mjeseci investirali 12 miliona KM u sisteme i opremu za navodnjavanje.

– Iz godine u godinu imamo povećanje prinosa strnih žita. Tome su, pored ostalog doprinijele prezentacije i ogledi te veća uloga stručnih službi – ocjenio je nedavno u Bijeljini Boris Pašalić, pomoćnik ministra poljoprivrede RS.

On kaže da je cilj takvog rada predstavljanje novih sorti i tehnologije.

Mali proizvođači

Najveći dio proizvodnje pšenice u Lijevče polju je na malim posjedima, prosječno po desetak dunuma. Milan Cumbo je jedan iz ove kategorije. On je penzioner i svake godine, za vlastite potrebe, sije pšenicu na manjim površinama.

– Dio u mlinu zamjenim za hljebno brašno i za stočnu hranu, a preostalo koristim za stoku, peradi, svinje, krave… – rekao je Cumbo.

 

Srpskainfo