LAKTAŠI, 17. avgusta – U petak, 18. avgusta, u 20 časova,  u Galeriji JU „Centar za kulturu i obrazovanje“ Laktaši, očekuje nas Izložba slika Jedanaestog saziva likovne kolonije “Lasta 2016” i početak rada Dvanaestog saziva likovne kolonije “Lasta 2017”.

LASTA (2)
Posjetioci će imati priliku uživati u različitostima prikazanim u 20 radova nastalih na prošlogodišnjoj koloniji koja nije bila tematski uslovljena. Tako će biti i ove godine, kada će umjetnici stvarati po slobodnom izboru, odnosno djela će nastajati u zavisnosti od njihove trenutne inspiracije. Pored 18 umjetničkih slika, posjetioci će imati priliku pogledati i dvije skulpture Dušana Pašića.

Na likovnoj koloniji „Lasta 2016”, koja je trajala od 19. do 26. avgusta, učestvovalo je 9 umjetnika iz Srbije i Republike Srpske, čije radove ćete moći vidjeti na izložbi. To su: Jana Kuvalja, Duško Bojanić, Merima Ratković, Boris Eremić, Marin Milutinović, Milovan Čikić, Dušan Pašić, Zoran Egić i Branislav Marković.

Na likovnoj koloniji „Lasta 2017”, koja će trajati u periodu od 18 do 25. avgusta, učestvovaće 11 umjetnika iz Srbije i Republike Srpske a to su: Miloš Vujić, Davor Grabovac, David Dronjak, Nikolina Peslać, Jagoda Šestić, Dragana Karanović, Branka Janković Knežević, Slobodan Knežević, Lazar Marković, Milan Matavulj i Boris Eremić.

Selektor ovogodišnje kolonije je istaknuta istoričarka umjetnosti, gospođa Vidosava Grandić, koja je, za ovu izložbu istakla kako „razlike u generacijskoj percepciji i interpretaciji istih ili sličnih tema u ovakvim sazivima ostvaruju dodatni efekat – kreativni podsticaj. Zato su slike i skulpture nastale na ovom jedanaestom sazivu, obeležene različitim likovnim vizijama interpretiranim po meri vlastitog mikrokosmosa, ali i po meri lepote dostupne slikarskom vidovitom pogledu..“
Organizator, JU „Centar za kulturu i obrazovanje“ Laktaši će i ove godine, uz jedno lijepo druženje, obogatiti svoj fundus kvalitetnim umjetničkim djelima raznovrsnih stilova te će na taj način omogućiti publici da uživa u različitostima koje se na kraju spoje u jednu cjelinu zvanu umjetnost.