Foto: UKC RS

 

Tim Službe za torakalnu hirurgiju UKC RS je krajem januara uradio vrlo zahtjevan operativan zahvat – VATS (Video-assisted Thoracoscopic Surgery), odnosno, resekciju pluća sa tumorom od 12 centimetara kroz rez od 3,5 centimetara.

– Nove tehnologije i stečena znanja iz oblasti torakalne hirurgije omogućavaju izvođenje ovakve vrste zahvata da se kroz minimalne rezove rade vrlo složeni operativni zahvati. Samim tim, postoperativni oporavak pacijenta je brži, kraći period bolničkog liječenja i  bolji kozmetski efekat za pacijenta. Pored ovog zahvata, urađena je još jedna operacija kroz samo jedan rez od tri centimetra – saopštili su iz UKC i naglasili da je Služba za torakalnu hirurgiju napravila veliki napredak u minimalno invazivnoj hirurgiji. 

Foto: UKC RS

– Tako se i torakoskopske timektomije (operacije grudne žlijezde kod mijastenije gravis) izvode kroz samo jedan rez od dva do tri centimetra, uz jednodnevnu hospitalizaciju. Takođe, tokom prošle godine urađeno je niz novih procedura kao što su VATS na budnom pacijentu, velika serija minimalno invazivnih operacija štitne žlijezde, kao intraperikardijalne operacije itd – naglašavaju u UKC.

 

Srpskainfo


Novum
Novum
Novum
Novum