GRADIŠKA, 16. septembra – Gajbice pune svježih jabuka, krušaka i šljiva, koje je u petak na manifestaciji “Dani voća” u gradiškoj mjesnoj zajednici Gornji Podgradci izložilo stotinak proizvođača, pokazale su da je godina u Potkozarju bila berićetna.

20180915174744-269661

Iako je voće rodilo i dobrog je kvaliteta, voćari kažu da im je sada najveća briga otkupna cijena, te da očekuju da će se njihov trud isplatiti. Voćar Darko Ilišević istakao je da očekuje dobar rod jabuka na gotovo sedam hektara.

– Cijena od 0,35 maraka je katastrofalna. Od dobre godine nikad ne očekujemo dobre rezultate jer je roba dobra, ali je cijena uvijek niža – kaže Ilišević, koji se nada da će nakon završetka berbe cijena pratiti kvalitet robe.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović istakao je da je ovogodišnji sajam po broju izlagača i posjetilaca nadmašio sva očekivanja.

Pomoćnik ministra poljoprivrede RS Boris Pašalić istakao je da je resorno ministarstvo odvojilo više od 500.000 KM za nabavku oko 10.000 boks paleta za voće.

– Ova godina je veoma zahvalna kada je riječ o voćarskoj proizvodnji i naši proizvođači su proizveli oko 450.000 tona voća. Problem jeste otkupna cijena koja je nešto niža, ali za voćne vrste koje se mogu čuvati u hladnjačama, prije svega jabuke i kruške, može se u narednom periodu očekivati nešto viša cijena po kilogramu – rekao je Pašalić.

 

Glas Srpske