LAKTAŠI, 4. aprila – Uspjeh svake žene trebalo bi da bude inspiracija za drugu – kazala je mudro Selena Viliams, a pravo ogledalo njenih riječi je Valentina Marušić, koja osmijehom gazi i hrabro manevriše u poslu, koji mnogi nazivaju muškim. Ova izuzetna djevojka je ispričala kako izgleda voziti “mašinu” i otkud želja za zanimanjem profesionalnog vozača.

Valentina ima 23 godine, rodom je iz Velikog Blaška nadomak Laktaša.

– Po struci sam tehničar drumskog saobraćaja, a trenutno radim kao profesionalni vozač kamiona za jednu slovenačku firmu – govori Marušićeva i objašanja nam kako se ljubav prema ovoj profesiji rodila dok je još bila djevojčica.

Otac je, dodaje, imao manji kamion s kojim je prevozio drva, te joj je povremeno davao još kao djevojčici od 14 do 15 godina da vozi.

– Zavoljela sam ga i odlučila da ću jednog dana da vozim šleper, što danas i radim – priča ova djevojka, čija tura danas iznosi minimalno 500 kilometara pa naviše, a kako kaže vozila je kroz Sloveniju, Austriju, Italiju, Njemačku, Švajcarsku, Francusku, Holandiju, Belgiju, Dansku, Češku, Slovačku, Poljsku, Švedsku.

Ističe da su njoj bliski ljudi navikli da je od malena povezana sa kamionom i da to nije strano za njih, dok ljudi, generalno na Balkanu, koji je prvi put vide u šleperu, pomalo se iznenade.

PREDRASUDE VELIKI PROBLEM

Predrasude su, dodaje, ogroman problem na Balkanu, jer je uvijek preče „šta će selo reći“.

– Ne želim da mislim o tome, takve me stvari ne dotiču. Moja poruka ženama jeste da stanu iza svojih ciljeva i da ponosno koračaju prema njima. Kada stignu do vrha, svi koji su osuđivali željeće da budu s njima. Nije lako, ali ne sanjajte snove, nego živite svoj san – poručila je Valentina Marušić.

Otkriva i koju je od samih početaka najviše podržavao.

– To su bili moji otac i majka, i ostatak porodice i zaista sam im zahvalna na tome. Želim da se zahvalim i instruktoru Nenadu Bajiću što je vjerovao u mene. A sada je moja najveća podrška moj suprug i nas dvoje je upravo spojio kamion – ispričala nam je Valentina.

Anegdota s puta, kaže, ima milion, a ono čime se vodi u životu, jeste da uvijek treba raditi ono što voliš, a ne ono što se od tebe očekuje.

– Niko neće umjesto mene raditi i zaraditi mi platu, tako da nema potrebe niko ni da se petlja u moj izbor posla, ni bilo čega u životu. Žene treba da ostave predrasude sa strane i da ponosno stanu iza svojih izbora – naglasila je Marušićeva i svim ženama poručila da žive svoj san mimo predrasuda. 

(novosti)