LAKTAŠI, 01. juna – Kuvanje teških jela jakih mirisa, upotreba rerne, višečasovno korišćenje klima uređaja za rashlađivanje apartmana i zabrana bacanja toalet papira u wc šolju, samo su neka od ograničenja koje vlasnici apartmana na popularnim letovalištima u Grčkoj postavljaju svojim gostima.

more

“Gledam neke hotele za letovanje na agenciji pise napomena: “Zabranjeno prženje ribe u mini-kuhinji”. Čekajte, neko zaista ode u apartman u hotel i prži ribu tamo?”, čudi se jedan tviteraš.

Ispostaviće se da turisti zaista imaju takve i slične navike, te su vlasnici apartmana izašli sa listom raznih zabrana.

Čajna kuhinja je za čaj

– Zabrana se u većini grčkih apartmana obično odnosi na prženje, a postoji iz prostog razloga jer se miris pržene ribe oseti u čitavom objektu, a ponekad se miris zadrži u apartmanu i kada dođu naredni gosti taj, zaostali miris može da napravi veliki problem. Drugi razlog je ponekad taj što vlasnici imaju restoran u sklopu hotela, pa su čajnu (mini) kuhinju namenili samo za kuvanje kafe ili čaja – kaže za “Blic”, Ana Nikolić sa portala “Nikana” koji se bavi turizmom u Grčkoj.

Gostima je zabranjeno prženje hrane jakog mirisa
FOTO: SHUTTERSTOCK
Gostima je zabranjeno prženje hrane jakog mirisa

Prema rečima Nikolićeve, zbog hrane u apartmanima vrlo često dolazi do problema jer neretko gosti ne budu obavešteni o zabranama koje vlasnik nameće pa nastane problem po dolasku, pogotovo ako su sa sobom poneli namirnice za kuvanje.

Na more sa mini-rernom

– Neki naši turisti imaju običaj da sa sobom iz Srbije ponesu sveže meso, a vrlo često se dešava da gosti, znajući da u hotelskoj sobi nije dozvoljeno kuvanje i da uopšte nema električnih uređaja za to, ponesu svoj rešo ili čak mini-rernu od kuće i tako na svoj način reše problem zabrane kuvanja u pojedinim smeštajima – objašnjava Nikolićeva.

Iako veliki broj apartmana ima zabranu prženja jake hrane i kuvanja jela jer ne poseduje velike, već samo čajne kuhinje, postoje i oni u kojima je kujna kompletno opremljena za kuvanje, i ti gosti mogu da je koriste kako god žele.

Bez okupljanja prijatelja

Pored toga što svojim gostima brane da prže hranu jakih mirisa, vlasnici apartmana često zabranjuju gostima druženje uz ručak u apartmanu sa prijateljima.

Naime, kako navode znalci trusitičke ponude Grčke, turistima je često zabranjeno da prilikom korišćenja roštilja vlasnika aprtamana u koji su smešetni, zovu i svoje prijatelje na ručak, jer “stanodavci” dozvoljavaju korišćenje svojih stvari samo gostima koji su kod njih odseli.

Gosti jako često ne smeju da pozovu prijatelje u apartman
FOTO: SHUTTERSTOCK
Gosti jako često ne smeju da pozovu prijatelje u apartman

– U nekim slučajevima vlasnicima se ne sviđa čak ni primanje gostiju u apartmanima, ali i za ovo postoji razlog. Kada smeštaj ima jedno dvorište i jedan roštilj dele ga svi gosti apartmana, tako da bi dodatno povećan broj gostiju iz susednih vila napravio gužvu. Takođe, dešava se da jedna porodica uplati skup i kvalitetan smeštaj na plaži sa svim pogodnostima, a da druga koja je uplatila smeštaj bez dvorišta, ležaljki, roštilja, igračaka za decu, tuša u dvorištu, jednostavno koristi sve pogodnosti smeštaja koje su uplatili prijatelji, čime prave gužvu i ugrožavaju ostale goste – objašnjava nam Nikolićeva.

Zabrana korišćenja struje i klime

Pored zabrana koje se odnose na unošenje hrane, pića i spremanje hrane, vlasnici turisitčkih smeštaja često ograničavaju svoje goste i prilikom korišćenja klime.

Vlasnici često ograničavaju i korišćenje klima uređaja
FOTO: SHUTTERSTOCK
Vlasnici često ograničavaju i korišćenje klima uređaja

– Naši turisti vole da im klima uređaj bude uključen i dok su na plaži, pa da ih po povratku sa plaže dočeka rashlađen apartman. Ova navika naravno nije na mestu, pa tako vlasnici izričito naglašavaju da klima mora da se isključuje i smišljaju različite načine da takvo ponašanje spreče, što uz pomoć tehnologije, što jednostavnim proveravanjem od sobe do sobe kada gosti izađu. Naravno, isključivanje klime od strane vlasnika neretko izaziva probleme sa gostima koji si pobune zbog “drskosti” vlasnika – objašnjavaju sa portala “Nikana”.

Selotjepom oblepio ceo šrort

Igra mačke i miša između turista i vlasnika tursitičkih objekata u Grčkoj ume da ode toliko daleko da vlasnici na fizički način zabranjuju kuvanje gostima, ili novčano “kažnjavaju” korišćenje klima uređaja.

– Bizaran slučaj dogodio se na Tasosu kada je vlasnik jednog apartmana selotejpom oblepio čitav šporet kako gosti ne bi koristili rernu i trošili struju, već samo ringle. A drugi slučaj koji nas je ostavio bez teksta desio se pre nekoliko godina kada je vlasnik sa Lefkade ograničio potrošnju struje na 10 kilovata. Za svaki potrošen kilovat preko ovog ograničenja tražio je doplatu od 40 centi po kilovatu – ističe Nikolićeva.

Ne papir u wc šolju

Vrlo često organizatori putovanja upozorava svoje putnike koji odlaze na odmor u Grčku, Italiju ili Španiju da su kanalizacione cevi značajno uže nego u Srbiji, te da je u nekim objektima, tako, zabranjeno bacanje otpadaka i toalet papira u WC šolju.

Ukoliko postoji takva napomena, a koja čak može da se nađe i u opštim uslovima putovanja određene turističke agencije, i dođe do poplave ili zagušenja, putnik je dužan da snosi troškove štete.

Drugi popularan način među našim ljudima da se na letovanju uštedi na hrani, a zbog čega je takođe potrebna kuhinja opremljena i zamrizvačem, jeste nošenje zamrznutih porcija u Srbiji skuvanih jela.

Naši turisti vrlo često imaju tu praksu da hranu iz Srbije zamrznutu u ručnim zamrzivačima nose čak do Grčke. Dešava se da tursiti spreme kuvana jela, zamrznu ih po porcijama za svaki dan, stave ih u zamrzivač i transportuju do Grčke.

 

Blic