NIŠ, 19. oktobra – Organizovali su žurku, nas 50 dođemo, kad tamo nema ni 10 Ruskinja. Šta treba nas da 50 kidiše na 10 Ruskinja, gdje je tu susret “oči u oči” – prepričava za “Blic” Miodrag Cvetković Iz Niša, svoje utiske sa trodnevnog “ljubavnog” putovanja u Belgorod, organizovanog prošlog mjeseca.

miograd-cvetkovic

Putovanje Nišlija u Belgorod izazvalo je veliku pažnju javnosti, jer se pojavila informacija da je u pitanju “ljubavno putovanje o trošku grada”, međutum ispotavilo se da je cijela priča prilično komplikovna – nekima opština i jeste platila, kako su nam to sami potvrdili, drugi su rekli da su platili sami, ali je cijela zavrzlama i oko toga ko je koga u Rusiju pozvao i koji su motivi posjete različitih “delegacija”.

Miodrag Cvetković se u Rusiji odlično proveo, a kako kaže, opština mu je refundirala trošak.

Što se tiče Cvetkovića, on kaže da nije bilo razloga da ne krene na putovanje u Rusuju.

– Pozvao me je moj komšija koji je u mjesnom odboru opštine Crveni krst, pitao me je želim li na pokloničko putovanje, rekoh što da ne, još usput možda upoznam neku zanimljivu ženu – priča on.

Pop mi je rekao: “Obiđeš manastire, vidiš Rusiju, upoznaš djevojke…”

Kako je ispričao, u Mesnom odboru opštine Crveni Krst, dočekao ga je izvesni pop Dragiša koji mu je ispričao da nema razloga da ne krene, obiđe manastire, vidi Rusiju, a “imaće i priliku da se upozna sa djevojkama iz Rusije”.

– Pristao sam, platio sam put 16.900 dinara, opština mi je refundirala, hostel za tri dana koštao je 35 evra, što nije skupo. Malo je vremena da se vidi Rusija, odnosno grad u kome boravimo. Poslije su nas pozvali na žurku, družili smo se, plesali, razmijenili kontakte, i eto. Nisam doveo djevojku u Niš, ako to želite da me pitate – priča Miodrag.

Povezao sam se sa ocem Dragišom

Mladić iz Leksovca, Ivica Stajković u razgovoru za “Blic”, objasnio je da je takođe dobio poziv da krene na put, da se povezao sa ocem Dragišom, ali da je krenuo u pohod, ali turistički.

– Meni je bilo fenomenalno, uživao sam, lijepo sam se proveo, zabavili smo se. Obilazili smo manastire, vidjeli svijeta malo, a usput se i družili. Koliko se meni čini na tu žurku došlo je negdje dvadesetak Ruskinja, razmijenili smo kontakte, čisto prijateljski, ništa se nije desilo. Sve u svemu lijepo je bilo – priča Stajković koji je sam platio putovanje.

Tako se, prema onome što smo saznali od sagovornika, ispostavilo da je neko putovanje platio sam, dok je drugima opština troškove refundirala.

Ali kako se u cijelu tu priču uklapaju čelnici opštine?

 

Kako su se na pomenutom putovanju, koje je prije svega pokloničko (obilazak manastira) pojavili i predstavnici niških preduzeća, ali i odbornik u opštini Medijana Miljan Milenković (javnosti postao poznat kada je kao v. d. dirktora Lutkarskog pozorišta u Nišu postavio kamere, a glumci ga optužili za špijuniranje), kontaktirali smo Opštinu Medijana da saznamo u kom svojstvu su putovali čelnici opština.

Putem mejla, međutim, odgovoreno je da predsjednik opštine Nebojša Kocić nije tu i da će odgovori stići kada ga budu kontaktirali.

Ljubavno, pokloničko ili turističko putovanje

Kako bi saznali da li je u pitanju “ljubavno putovanje”, pokloničko ili turističko, Blic je potražio izvesnog oca Dragišu, koji je je bio jedan od inicijatora ovakvog putovanja.

On prvo nije želio da daje izjave, ali je rekao da je putovanje prije svega bilo pokloničko, zatim turističko, ali i da bi na kraju neoženjeni momci sa sela možda upoznali srodnu dušu.

– Ne mogu ovako telefonom da dajem izjave, razumite me. Povod je bio lijep, nema ničeg lošeg, bilo bi lijepo da sačekate sa pisanjem, da vidimo da li ćemo dobiti povratnu posjetu iz Belgoroda. Molim vas sačekajte, biće to lijepa tema – rekao je otac Dragiša.

Opšta zavrzlama

Ko je zapravo organizaotor putovanja dostupno je jedino na Fejsbuk stranici Udruženja Incijativa za komunikaciju i saradnju IKS, gdje je navedeno da  u okviru organizacije gradske opštine Medijana, Pravoslavne Eparhije Niške, udruženja Incijativa za komunikaciju i saradnju IKS organizovano Pokloničko putovanje do Belgoroda (Ruska Federacija).

U Opštini nisu dali objašnenje, dok smo nezvanično  iz Eparhije niške saznali da “oni sa svim tim nemaju nikakve veze”.

– Sa namjerom da se upoznaju ljepote grada Belgoroda, kultura, tradicija Rusije kao i sa ciljem jačanja saradnje između dva grada pobratima Niša i Belgoroda krenulo se na put. Delegaciju su činili predstavnici Studenskog kulturnog centra u Nišu, JKP “Mediana”, Gradske opštine Medijana, pripadnici policije grada Niša, novinari radio – televizije Srbije RTS, udruženja Inicijativa za komunikaciju i saradnju IKS kao i poklonici – navedeno je na stranici.

Ipak, ostaje pitanje kako su niški službenici krenuli na putovanje o trošku grada?

A zašto i kako su se našli predstavnici niških preduzeća na pomenutom putovanju, Blic saznaje od direktora javnih preduzeća. Kako su objasnili u pitanju je bilo privredno putovanje, jer Niš i Belgorod sarađuju već 20 godina.

Čelnici niških preduzeća kažu da njihovi službenici nisu išli na putovanje kako bi našli sebi partnerke, već isključivo zbog privede, a da je pometnja, vjerovatno, nastala jer su svi krenuli istim prevozom.

 

Srpskainfo