LAKTAŠI, 10. novembra – I ove godine udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj “Mrvice” će organizovati niz aktivnosti objedinjenih u manifestaciji pod nazivom “Ljubičasti novembar”. Centralne aktivnosti će se održati 17. novembra kada se obilježava Međunarodni dan prijevremeno rođene djece.

Zbog trenutne epidemiloške situacije ove godine udruženje “Mrvice” neće organizovati donatorsko veče niti bilo kakve skupove koji okupljaju veći broj članova.  Ipak našli su način da se “Ljubičasti novembar” održi, te da i ove godine podsjete javnost na sve ono što ovi mali heroji prolaze na početku svog života. Jedna od najznačajnijih aktivnosti biće predstavljanje slikovnice “Čudesni mali heroji” čiju promociju Udruženje planira 17. novembra. Slikovnica je nastala u okviru projekta “Čarobni  mrvičasti svijet”. Tekst za slikovnicu napisala je mama jednog prijevremeno rođenog dječaka, dok su ilustracije za knjigu urađene po instrukcijama roditelja prijevremeno rođene djece.

“Krajem prošle godine aplicirali smo na poziv “Podrška djetinjstvu” koji su objavili UniCredit fondacija i UniCredit banka. Na naše veliko zadovoljstvo dobili smo podršku. Ovaj projekat omogućio nam je da pripremimo slikovnicu koju smo već dugo željeli objaviti”, ističe novoizabrana predsjednica udruženja “Mrvice”, Mileva Mirović Tanić.

“Sve aktivnosti, ove godine, fokusirane su na naše članove. Za naše mališane organizovali smo časove plivanja jer znamo koliko je podrška njihovom fizičkom razvoju bitna. Tokom novembra pripremili smo i ciklus edukativnih radionica koje će se održati online. Svi članovi udruženja dobiće besplatno primjerak slikovnice “Čudesni mali heroji” kao i didaktičke igračke.” ističe Tanićeva.

Ova godina će biti posebna i po tome što će, pored Banjaluke, Istočnog Sarajeva, Laktaša i Gradiške, Udruženje organizovati aktivnosti u Bileći, Trebinju i Foči. “17. novembar je za nas poseban dan i obilježićemo ga tradicionalno uz donaciju simboličnih poklona za neonatološka odjeljenja, posjetu spomeniku ‘12 beba’ te puštanje balona u spomen na ‘mrvice’ koje više nisu sa nama”, poručuje na kraju Mileva.

 

AGENDA

 

Banja Luka, 17.11.2020.

 

12:00

Polaganje cvijeća na spomen obilježju “12 beba”

Šetnja i puštanje ljubičastih balona na Trgu Krajine

 

12:30

Promocija knjige “Čudesni mali heroji” (Staklenac, Park Petar Kočić”)

 

18:00

Fotografisanje pored Banskog Dvora koji će biti osvijetljen ljubičastom bojom

 

19:00

Online edukativna radionica za članove udruženja “Mrvice”

 

Istočno Sarajevo, 17.11.2020.

 

13:00

Šetnja i puštanje ljubičastih balona na Trgu Republike Srbije

 

13:30

Promocija knjige “Čudesni mali heroji” i radionica za djecu 

(Dječije odjeljenje  Matične biblioteke Istočno Novo Sarajevo)

 

18:00

Fotografisanje pored  Predškolske ustanove “Patrijarh Pavle” i na Trgu Republike Srbije 

koji će biti osvijetljeni ljubičastom bojom