LAKTAŠI, 05. maja – Na grobnom polju Topole u Spomen-području Donja Gradina položeni su vijenci za više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja koji su mučki ubijeni u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora.

Donja-Gradina-Dodik

Vijence su položili predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik i premijer Republike Srpske Željka Cvijanović i Radovan Višković i predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić, predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, ministri u vladama Srpske i Srbije, predstavnici lokalnih zajednica iz Srpske, potomci žrtava jasenovačkog sistema logora, predstavnici diplomatskog kora i međunarodnih organizacija.

Vijence su položili i predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, preživjeli jasenovački logoraši, predstavnici Republike Srpke u institucijama BiH, delegacije iz Izraela, Jevrejske zajednice u Republici Srpskoj, romske zajednice, ambasadori Rusije Petar Ivancov, SAD Erik Nelson, Velike Britanije Metju Fild i šef deleacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark. Među prisutnima su i vladika Jefrem i partrijarh Irinej.

Dodik nije krio emocije povodom obilježavanja današnjeg dana.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

 

– Dolazim ovdje 27 godina da obilježimo zločin koji se dogodilo prije 70 godina. To je dokaz da se htjelo sakriti kakvi su zločini ovdje pravljeni. Borim se da me ne obuzme mržnja jer obuzdati mržnju i očuvati sjećanje je važno. Dolazeći ovdje uvijek osjetim tišinu, svoj hod… Uvijek postavljam pitanje, kako je neko mogao da bude osuđen odmah nakon rođenja – rekao je Dodik.

Dodaje da mu snagu daje činjenica da zločinci NDH nisu uspjeli jer da jesu, “mi ovdje danas ne bismo bili, ne bismo postojali”.

– Da ovaj prostor, Donja Gradina nije u RS, mi ovaj dogaĐaj ne bismo obiljeŽavali zajedno sa Srbijom. Zato Ćemo zajedno ovdje izgraditi spomen-kompleks za sjeĆanje na stradalnike. činjenica je da je srpski narod zagledan u Srbiju i da želi da živi u miru. Republika Srpska je minimum na koji pristajemo u BiH – naglasio je Dodik. Napomenuo je da RS ne traži ništa osim svojih ustavnih, dejtonskih prava.

Željka Cvijanović kaže da istoričari tvrde da je Jasenovac bio gori od Aušvica.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

 

– Jedinstven je po ubijanju djece, po monstruoznosti, jer nigdje i nikada u svijetu nije bilo logora za djecu. Mi u Srpskoj stvaramo društvo u kojem se neće dešavati ovajvi zločini. Nažalost i danas postoji nerazumijevanje za naše težnje. Posebno smo ponosni na skorašnju izgradnju spomenika, da svjedoči i salje poruku mira – poručila je Cvijanovićeva.

Počast svirepo ubijenim žrtvama odao je i patrijarh Irinej.

–  Sastali smo se na svetom mjestu, na srpskoj golgoti gdje je stradalo mnogo naroda u najstrašnijim mukama. To su uradili ljudi koji sebe smatraju hrišćanima. Samo Bog zna koliki je broj ubijenih i nedužnih ljudi. Stradali su samo zato što su bili Srbi, Jevreji ili Romi – rekao je Irinej.

 

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

 

Ana Brnabić poručila je da neće dozvoliti da se ovaj zločin zaboravi.

– Prisustvo svih nas zajedno je obaveza da cijenimo ljubav, vjeru, jedinstvo. Ovdje su stradali ljudi, nemilosrdno od strane dželata. Mi nećemo dozvoliti da se zločin zaboravi. O Jasenovcu je moralo više da se uči, da se uđe u srž mržnje. Za nevjerovati je umanjivati zločine u Jasenovcu, a čeličati Blajburg. Na nama je da se borimo protiv revitalizacije zločina. Kako je moguće dozvoljavati pozdrav “Za dom spremni”. Svakoa dana moramo insistirati na istini o Jasenovcu. Zahtijevamo od Evropske unije da ne dozvoli veličanje ustaštva. Mi ćemo njegovati uspomenu i sjećanje na žrtve Jasenovca. Zato ćemo ovdje graditi spomenik da mlade generacije znaju sta se ovdje dešavalo. Smrt fašizmu i živjela Srbija – rekla je Brnabićeva.

 

 

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

 

Nakon polaganja vijenaca biće služen parastos i pomen žrtvama ustaškog genocida na grobnom polju Hrastovi.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.

Sistem logora smrti Nezavisne Države Hrvatske (NDH) obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina, kao najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac.

 

Srpskainfo