LAKTAŠI, 19. marta – Nevenko Todorović iz Laktaša i Rade Radulović iz Banjaluke osumnjičeni su da su u prnjavorskom selu Hrvaćani polupali nadgrobnu ploču, a zatim opljačkali grobnicu pokojne Nade Stanković (66), iz koje su ukrali zlatni nakit i određenu količinu novca!

Bizarna i šokantna krađa izvršena je proteklog vikenda, a prnjavorski policajci u utorak su uhapsili Nevenka Todorovića, koji je na saslušanju priznao nedelo, dok se za Radulovićem traga. Navodeći inicijale osumnjičenih, iz CJB Banjaluka juče je saopšteno da ih terete za krivična dela povrede groba ili leša i krađu.

– Nakon saslušanja i kriminalističke obrade, lice sa inicijalima N. T. je pušteno da se brani sa slobode, dok se za R. R. još traga – kratko su naveli u policiji.

Vidno šokirani Stanko Stanković (67), suprug pokojnice čiji grob su opljačkali lopovi, za Press je ispričao da je Nada preminula 11. novembra prošle godine i da je nakon četiri dana sahranjena na lokalnom seoskom groblju.

– Reč je o porodičnoj grobnici, koju smo sebi napravili još za života. Kod nas je običaj da prilikom sahrane u grob ubacimo zlato, nakit i novac za pokojnika, pa je tako bilo kada smo sahranjivali i Nadu. Međutim, ono što se dogodilo nakon četiri meseca nisam mogao ni sanjati – priča Stanković i dodaje da je u Austriji, gde živi, saznao za šokantnu vest.

On dodaje da je odmah u utorak krenuo prema rodnom kraju i da je tek nakon sastanka sa policijom saznao detalje bizarne krađe.

– Sa inspektorima sam otišao na groblje i tada sam video da je nadgrobna ploča od mermera polupana. Nisu mi dali da zavirujem u grob, ali su mi potvrdili da u njemu nema novca, prstenja, narukvica, satova i ostalog zlatnog nakita koji je ubačen za vreme sahrane. Ostala je, navodno, samo odeća pokojnice, koja se takođe ubacuje sa njom u grob. Šokiran sam! Ne znam kolika je ukupna šteta, ali je ona za mene neprocenjiva i nenadoknadiva, jer su oskrnavljeni posmrtni ostaci moje supruge i to svakog čoveka najviše boli – kroz suze je ispričao Stanković.

On kaže da lopove nije poznavao, ali da je čuo kako je Todorović na saslušanju priznao da je iz grobnice uzeo samo 125 evra.

– To je laž, jer je para bilo mnogo više. Imam pet kćeri i pet zetova u inostranstvu. Oni su na sahrani ostavljali novac i zlato, a jedan od zetova sam je stavio više od 100 evra. U grobu je bio i nakit moje pokojne supruge, i šteta iznosi nekoliko desetina hiljada maraka. Nadam se da će sud sve utvrditi i adekvatno kazniti one koji su mi naneli toliki bol – ponovo je zaplakao Stanković.

Kako kaže sa pokojnom suprugom bio je pet decenija u braku i godinama su živeli u austrijskoj regiji Rojte.

– Na Nadinoj sahrani bilo je dosta ljudi. Neki od njih su verovatno ispričali da je u grob ubačeno dosta nakita i novca, i to je razbojnicima bilo dovoljno da krenu u akciju. Zahvalan sam policiji, koja je bez prijave krađe došla do lopova i rešila slučaj – istakao je Stanković, uporno ponavljajući da za sličnu krađu do sada nije čuo.

Njegove navode potvrdio nam je i predsednik Saveta MZ Hrvaćani Dragan Ivančević, koji je sa policijom bio na uviđaju.

– Krađa je, navodno, izvršena u subotu naveče. Ne znam puno detalja, ali znam da se do sada nešto slično nije dešavalo u našem selu – zaključio je Ivančević.

Prema nezvaničnim informacijama, lopovi su uspešno otkriveni i identifikovani uz veliku pomoć meštana Hrvaćana, koji su prvi primetili čudno lupanje sa groblja. Neki od njih tada su izašli u svoja dvorišta i uspeli da zapišu registarske tablice vozila koje se munjevito udaljilo sa lokalnog groblja. Slučaj je odmah prijavljen prnjavorskoj policiji, koja je nakon toga pronašla i privela Nevenka Todorovića, dok se za Radulovićem traga.