U Srpskoj je, do 1. oktobra, prvu dozu vakcine protiv korona virusa primilo 302.139, a obje doze 253.388 građana, podaci su Instituta za javno zdravstvo RS.

Loš odziv imunizaciji: Mlađi imaju sve teže forme kovida, NA RESPIRATORU NEVAKCINISANI
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

To znači da je prvom dozom vakcinisano skoro 32,2 odsto, dok je kompletno imunizovano tek 27,2 odsto punoljetnih građana.

Određeni procenat vakcinisan je u Srbiji, ali smo i dalje daleko od kolektivnog imuniteta, za koji je potrebno 70-80 odsto vakcinisanog stanovništva.

Ljekari mjesecima upozoravaju da je, uz poštivanje epidemioloških mjera, vakcinacija najefikasniji način sprečevanja širenje korona virusa.

Otkad je počela vakcinacija, preko 95 odsto bolesnika koji su došli u intenzivnu njegu Univerzitetskog kliničkog centra RS nije bilo vakcinisano.

Na ovo je upozorio načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS dr Peđa Kovačević, naglasivši da je, u odnosu na prethodni period, sada specifično da su kritično bolesni mlađi ljudi.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Tokom ovog talasa pandemije, svaki dan u bolnici je 300-350 pacijenata. Oko 70 njih je na kiseoničkoj terapiji, a između 40 i 50 na respiratoru. To je vapaj ljudima da se odazovu na vakcinaciju – poručio je dr Kovačević za RTRS.

Prema podacima IJZ RS, korona je u Srpskoj do sada odnijela 4.279 života.

Srpskainfo