PRNJAVOR, 23. jula – Resorno ministarstvo dalo je  rok od 20 dana prnjavorskim lovcima. Ukoliko ne izaberu rukovodstvo, više od 1.000 članova ostaće bez LU.

 Lovačka kuća LU "Borik" / Foto Ninko Đurić

Lovačka kuća LU “Borik” / Foto Ninko Đurić

MINISTARSTVO poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske uputilo je poslednju opomenu obezglavljenim i teško zavađenim prnjavorskim lovcima da će im oduzeti lovište ukoliko za 20 dana ne izaberu novo rukovodstvo!

Ministarstvo konstatuje da je uvidom u zapisnik sa vanredne izborne skupštine Lovačkog udruženja “Borik” Prnjavor, održane 8. jula, “razrešeni organi upravljanja, a da nisu izabrani novi, što znači da je udruženje ostalo bez rukovodstva i organa”.

– Iz ovoga proizilazi da LU “Borik” Prnjavor ne može adekvatno upravljati lovištem “Prnjavor”, štititi divljač i biti korisnik lovišta na način propisan odredbama Zakona o lovstvu, i ugovorom o dodeli ovog lovišta na korišćenje – stoji u dopisu Ministarstva – koji je u posedu “Novosti”.

Naš list je u više navrata pisao u nepremostivom jazu između ovdašnjih više od 1.000 lovaca, podeljenih u dva tabora, o čemu svedoče u samo nekoliko meseci i četiri prekinute burne skupštine.

– Tražimo da hitno, u roku od 20 dana, izaberete organe udruženja i o tome pismeno obavestite Ministarstvo. U suprotnom bićemo primorani da raskinemo ugovor o dodeli lovišta Prnjavor na korišćenje LU “Borik”, a lovište u skladu sa članom 36. Zakona o lovstvu privremeno dodelimo na korišćenje drugom korisniku – stoji u dopisu koji je potpisao ministar Stevo Mirjanić.

U protivnom, članove nekada najuzornijeg LU a sada najbrojnijeg u BiH, mogla bi zadesiti sudbina da stekne status “gosta” u vlastitom lovištu na komercijalnoj osnovi, što bi bila ogromna šteta za celokupnu opštinu Prnjavor.

OPOMENE IZ MINISTARSTVA

RESORNO ministarstvo je gledalo “kroz prste” prema razjedinjenom LU “Borik”. Izreklo je više opomena, a pretposlednjom uskratilo pravo na lov na srndaća i početak ovogodišnje lovne sezone, što lovcima nije bilo dovoljno upozorenje.

– Nijedno udruženje a pogotovo ovo koje broji više od 1.000 članova pod oružjem ne može da deluje bez rukovodstva. Zato je, kada se to dogodilo, uz narušene međuljudske odnose, istog dana Ministarstvo moglo oduzeti lovište, ali je, eto, dalo rok od 20 dana – kaže naš izvor.

 

Večernje novosti