LAKTAŠI, 19.jula – Njegovo Preosveštenstvo Episkop banjalučki Gospodin Jefrem, uz sasluženje više sveštenika i đakona Eparhije banjalučke, obavio je čin osvećenja temelja crkve Svetog Dimitrija u Mahovljanima.

Foto: Opština Laktaši

Nakon osvećenja Preosvećeni Vladika se prigodnom besjedom obratio vjernom narodu i blagoslovio nastavak radova na hramu.

U besedi na dan svetog velikomučenika Dimitrija 1996. godine, naš preosvećeni vladika Irinej veli: „ To je svetitelj koji je svojim životom zapečatio svoju vernost Bogu, a to znači – svoju ljubav prema Njemu i prema Crkvi Njegovoj, bližnjima svojima. To što je bio vojnik po zanimanju, njemu za života nije bilo prepreka da bude ispunjen duhom ljubavi. Ali njemu, isto tako, nikakva ovozemaljska slava – ili privid ovozemaljske karijere, uspeha i blagostanja – nije pomračio duhovni vid: ispred svojih duhovnih očiju on nikada nije izgubio gledanje slave Božje i lepote Carstva Božjeg. Zato je radije izabrao da strada sa Gospodom Hristom, da bi večno živeo sa Njim i za Njega, negoli da se Hrista odrekne radi senki i privida, nestalnijih od trave u polju i od cveta koji uvene pod žarkim zracima sunca.“