LAKTAŠI, 02. oktobra – Svečanim defileom automobila u bojama zastava Srpske i Srbije danas je u Laktašima puštena u saobraćaj deonica autoputa “9. januar” (Banjaluka-Doboj) od Mahovljana do Drugovića u dužini od 10 kilometara.

 autoput
Foto:  Facebook / Milan Knežević

Na svečanoj ceremoniji otvaranja obratili su se predsednik Narodne skupštine RS, predsednici RS Milorad Dodik i Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas na svečanosti povodom otvaranja deonice autoputa “9. januar” u Republici Srpskoj da svaki kilometar autoputa predstavlja nešto novo i važno i u RS i u BiH i važan je za svakog građanina Srpske.

– Svaki kilometar autoputa je osvajanje nove civilizacije. Putevi spajaju nas, ali i sve druge narode u BiH i oko nas –  istakao je predsednik Srbije koji je, kako je istakao već drugi put na otvaranju autoputa u RS.

Navodeći da u RS sa ponosom govore da ćete do kraja godine imati 100 kilometara autoputa, Vučić je istakao da će Srbija uskoro, do kraja ove i početkom sledeće godine imati 1.000 kilometara autoputa i da će po tome biti prva u regionu.

– A zaostajali smo za Hrvatskom gotovo dvosktruko… – rekao je Vučić i dodao da je to rezultat vrednog rada i ispunjenih zadataka i ciljeva.

On je čestitao rukovodstvu i građanima RS na novoj deonici puta, rekavši da su putevi i mostovi najvažniji, jer spajaju ljude i donose poslove za mlade, da mladi ostaju ovde.

– Zato ćemo da sačuvamo rodnu grudu. Bez puteva neće biti posla, radnih mesta niti života na ognjištima koje su na ostavili očevi i dedovi – poručio je Vučić.

Vučić je dodao da Srbija želi da ima dobre odnose i sa Bošnjacima, Hrvatima, da poštuje BiH, ali i poručio da koliko u Srpskoj vole Srbiju tako isto narod u Srbiji voli RS.

Foto: Srna / Srna

On je dodao da je Srbija pomogla više nego prethodnih godina, a pomagaće i dalje i više jer je Srbija prošla kroz teške reforme koje su dale rezultate i može da pomogne i Srpskoj i BiH i svima kojima je pomoć potrebna i koji je traže.

Kako je naveo, dogovoreno je da Srbija pomogne i opštinama u BiH u kojima pretežno žive Srbi, poput Glamoča, Drvara, Grahova, te obećao da će Srbija dovesti autoput do granice i brže nego što se očekuje.

– Poštujemo integritet BiH, ali volimo RS i nikada to nismo krili i nećemo da krijemo – rekao je predsednik Srbije.

Upitan da li je pod nekim pritiscima stranaca da utiče na predsednika RS Milorada Dodika i da li deli njegovo mišljenje da se će Srbija i RS biti jedno jedno, Vučić je rekao da on nikad ne vrši pritiske ni na koga.

– Nikad ne vršim pritiske ni na koga, valjda zato što sam neretko bio izložen različitim pritiscima. Srbija poštuje integritet svih zemalja u regionu, poštuje integritet BiH i veoma voli RS – rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Laktašima nakon otvaranja deonice auto puta do Drugovića.

Dodik: Gradimo puteve i idemo svojim putem

Predsednik RS Milorad Dodik poručio je danas da Srpska gradi autoputeve i ide svojim putem, upućena je i gleda da stvori budućnost za generacije koje dolaze i uputio zahvalnost Srbiji i njenom predsedniku Aleksandru Vučiću na pomoći koju im pružaju.

On je rekao da ostavljaju generacijama uslove da ovde žive i rade, a znaće se da je jedna generacija u teškim uslovima našla mogućnost i snage i sredstava da izgradi autoput i podari ga RS.

Kako je rekao autoput koji se gradi je upućen prema Srbiji, nastaviće se gradnja autoputeva u Srpskoj, a za deo do granice sa Srbijom tražiće pomoć od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

– To baš i nije mnogo 100 miliona, tako da RS uđe direktno u Srbiju, bez oklevanja, naplatne rampe i zadržavanja – rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima ovo je najbolji period saradnje Srbije i RS uz ocenu da je reč o saradnji bez oklevanja.

Dodik je rekao da su neki hteli da zaustave izgradnju govoreći da nije vreme, “ali smo porucili da je baš sada vreme i nismo stali u ostvarenju cilja”.

Foto: Srna / Srna

On je rekao da se ljudi pamte po onome što ostavljaju iza sebe, da to važi i za Vučića, i za njega i za sve druge, a da putevi koji se grade služe sa dolaske i odlaske, povezivanje, saradnju…

Ovo je put RS, ovo je put kuda idemo i koji vodi u budućnost, poručio je Dodik.

Dužina deonice biće 35 kilometara

Novoizgrađena deonica puštena je u saobraćaj i pre završetka kompletne deonice od Banjaluke do Prnjavora da bi vozačima bilo olakšano putovanje na ovoj relaciji, imajući u vidu da će izbeći vožnju magistralnim putem preko prevoja Tutnjevac kojim je kretanje u zimskim uslovima posebno problematično.

Otvaranjem ove deonice u upotrebu se vraća i petlja “Mahovljani”, što će smanjiti saobraćajne gužve u centru Laktaša.

Kompletna deonica od Banjaluke do Prnjavora biće duga oko 35 kilometara.

Prošle godine u saobraćaj je puštena deonica auto-puta “9. januar” od Doboja do Prnjavora u dužini od oko 36 kilometara.

Direktor Javnog preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” Dušan Topić izjavio je ranije da ugovorena vrednost za izgradnju deonice Prnjavor-Doboj iznosi 180 miliona evra, a od Prnjavora do Mahovljana 158 miliona evra.

– Na proleće naredne godine trebalo bi da u potpunosti završimo izgradnju autoputa “9. Januar”, što bi bilo od ogromnog značaja za RS. Radove izvodimo planiranom dinamikom, bez bilo kakvih problema – dodao je Topić.

Otvaranju deonice auto-puta prisustvovali su premijer RS Željka Cvijanović i ministri u vladama Srpske i Srbije, narodni poslanici RS, predstavnici Srpske u institucijama BiH, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, lokalnih zajednica, rukovodstvo preduzeća “Autoputevi Republike Srpske”, zvanice iz javnog i društevnog života, te veliki broj građana.

 

/Blic.rs/