GRADIŠKA, 17. aprila – Među dvoje državljana Bosne i Hercegovine na kruzeru “Ms Artiana” usidrenom zbog virusa korona u Pertu u Australiji, je Maja Tomić iz Gradiške.

Njeni roditelji Alma i Blagoja, koji su, bez obzira na stalnu vezu sa kćerkom, u velikoj zebnji, veoma su zabrinuti zbog situacije u kojoj se Maja našla. Oni su, ekskluzivno za Srpskainfo ispričali kako se njihova kćerka bori na dalekom kontinentu, kako je dospjela na kruzer, te opisali agoniju kroz koju oni prolaze, iščekujući Majin povratak kući.

Foto: Ustupljena fotografija /Maja Tomić/

-Nakon završetka studija i dobijanja zvanja profesora engleskog jezika i književnost(2015.) Maja je odlučila da odputuje i da svoje sposobnosti i znanje ponudi ljudima širom svijeta. Njena odluka je bila da sklopi ugovor sa firmom iz Bona (Njemačka) i da radi na kruzeru kao vodič. To je bio posao kojim je bila zadovoljna i koji je činio srećnom.

Nizali su se ugovori, a ona je svojim radom dokazivala svoje sposobnosti i napredovala u poslu, gdje trenutno radi kao asistent šopa. Saradnja sa kolegama i nadređenima je odlična. Sve se lijepo slažu i čine jednu veliku “porodicu”. Australija je bila mjesto koje ju je posebno uveseljavalo i njenom životu davalo smisao – kaže Alma Tomić, objašnajvajući Majin dolazak na kruzer i putovanja po svijetu.

Foto: Ustupljena fotografija /Maja Tomić/

Alma i Blagoja Tomić

Krajem 2019. godine, kažu Alma i Blagoja, odjeknula je vijest o korona virusu, pa samim tim i zaraženim putnicima na brodu. Od tada život mijenja svoj tok, kod svih garđana, pa tako i putnika, ali i posade broda. Australijanci su odmah reagovali, tako što su poslali svoje ljekare i sve zaražene smjestili u bolnicu, u Pertu. Ostali gosti, a na brodu ih je bilo oko hiljadu, takođe, su zbrinuti.

-Većina gostiju je iz Njemače, pa su oni avionima i prevezeni u svoju zemlju. Brod je zatim dezinfikovan, a posada, njih oko 450, je nakon 14 dana raspoređena u pojedinačne sobe (kabine). Svako od posade ima obezbijeđen besplatan internet, hranu, koja se dostavlja u strogo kontrolisanim uslovima i posjete ljekara su dva puta dnevno – prepričava Blagoja suštinu razgovora sa Majom, pokušavajući da ohrabri i sebe i porodicu, ali i mnoge prijatelje koji njima daju podršku.

Foto: Ustupljena fotografija /Maja Tomić/

Maja u Australiji prije izolacije

-Maja je od početka epidemije situaciju prihvatila veoma ozbiljno strogo se pridržavajuci uputstava, znajući da je to sve za njeno dobro. Dane provodi u svojoj sobi, u izolaciji, gledajući TV, čita, ali i u komunikaciji sa porodicom i prijateljima. Izolacija ističe 17.4.2020 u 21 čas, po njihovom vremenu i kaže da jedva čeka da može izaći na svjež vazduh – kaže Alma, koja je zajedno sa suprugom i kćerkom, uvjerena je, prošla veoma težak period, ali se nada, da će, poslije Majinog izlaska iz izolacije, sve ipak biti bolje.

ATF: Zahvalnost ambasadoru BiH u Australiji

Tomić su posebno zahvalni ambasadoru BiH u Australiji, Mirza Hajriću, koji je, saznavši da se na kruzeru nalaze dvije osobe sa državljanstvaom BiH, odmah stupio u kontakt s njima i njihovim porodicama.

Foto: Ustupljena fotografija /Maja Tomić/

Maja Tomić

-Ambasador svakodnevno, po nekoliko puta, razgovara sa njima i u ovoj teškoj situaciji na nekakav način mijenja porodicu. Sve što im je potrebano, on je tu. Mi smo veoma zahvalni Hajriću, našem ambasadoru, jer je on sada tamo u ulozi svega onoga što predstavlja kuću, grad, republiku iz koje dolazi. Zahvalnost dugujemo i svim ljudima koji žive u Pertu, a sa prostora su bivše Jugoslavije, koji su na sve moguće načine pokušavali da im se nadju pri ruci. Koliko je potrebna podrška onima koji su daleko, toliko je potrebna i nama koji o njima neprestano mislimo – rekli su Alma i Blagoja Tomić za portal Srpskainfo.

Srpskainfo