LAKTAŠI, 30. oktobra – Majci sa snimka koji je šokirao javnost, a na kojem se vidi kako po licu, glavi i telu brutalno udara ćerku, oduzeto je starateljstvo nad detetom, potvrđeno je u Ministarstvu unutrašnjih poslova USK.

Foto: Daily Motion / screenshot

– Policijska stanica Velika Kladuša podniela je izveštaj o počinjenom krivičnom delu nasilje u porodici, nakon čega je majci oduzeto starateljstvo nad detetom – potvrdili su u Ministarstvu.

Na uznemirujućem snimku se vidi kako majka nemilosrdno udara dete svuda po licu i telu i naređuje devojčici da prestane plakati, dok se u pozadini čuju glasovi druge dece.

Sudeći po snimku, koji je naišao na veliku osudu javnosti, devojčica je poderala obuću, što je naljutilo majku, koja ju je papučom brutalno udarala svuda, dok se devojčica branila uz povike “nažuljala me je”.

Građani širom BiH brojnim komentarima na društvenim mrežama osudili su ovaj nasilnički čin.

“Treba je osuditi na doživotnu robiju” i “Ovo nije ljudsko biće”, samo su neki u nizu komentara, koji predstavljaju reakciju na ovu vrstu nasilja u porodici.

Zlatko Delić, psiholog iz Banjaluke, kazao je da takav način odnosa prema detetu, kao što je fizičko kažnjavanje, nije dobro za samo vaspitanje deteta i njegov razvoj ličnosti, te da može dovesti do fizičke i psihičke traumatizacije.

– Majka je reagovala onako kako, nažalost, reaguje veliki broj roditelja, a gde to nije snimljeno – upozorio je Delić i dodao da je najgore što je dete dobilo takve batine iz tako banalnog razloga kao što je iznošena obuća.

Prema njegovim rečima, ovaj konkretan slučaj je samo vrh ledenog brega, te po njegovom mišljenju, postoje slučajevi gde čak i oba roditelja još drastičnije maltretiraju decu.

Kako navodi, ukoliko se ovakva vrsta nasilja prema detetu ponavlja može dovesti do toga da dete zaključi da je nasilje najpogodniji način rešavanja problema i postizanja nekog cilja, te da odrasta uz obrasce ponašanja gde su sila i prinuda osnovni načini da se nešto napravi u životu.

– Ovakva deca se, najčešće, razvijaju u defektne ličnosti, koje nemaju empatije za druge ljude i za njihove patnje i emocije – naglašava Delić.

Dodao je da je ovakva vrsta nasilja dosad nezapaženo prolazila, ali da su se u poslednje vreme aktivirale i socijalne službe i omogućile da se reši barem manji deo ovakvih incidenata, pišu Nezavisne.