LAKTAŠI, 8. januara – Okružni sud u Banjaluci odbio je zahtjev Okružnog tužilaštva za oduzimanje imovine Nevenke Kerkez, majke Mirčeta Kerkeza iz Trna kod Laktaša koji je osuđen na četiri godine zatvora zbog šverca narkoticima.


Tužilaštvo je tražilo da se imovina oduzme zbog sumnje da je stečena krivičnim djelom, ali je na posljednjem ročištu postupajući tužilac odustao od toga. Pomenutim zahtjevom traženo je da se od Nevenke oduzmu dvije njive od 730 i 460 kvadratnih metara koje se nalaze u Trnu i automobil “folksvagen pasat”, piše ”Glas Srpske”.

S obzirom na to da je tužilac odustao sud je donio rješenje kojim se odbija zahtjev za oduzimanje imovine. Pomenuti “pasat” ranije je već oduzet u krivičnom postupku protiv Mirčeta Kerkeza i na to rješenje odbrana je uložila žalbu. Advokat porodice Kerkez, Marko Mikeš istakao je da je ta porodica svu imovinu stekla legalno.

Mirče Kerkez na pomenutu četvorogodišnju kaznu osuđen je nakon što je s tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivice. Prema presudi, Kerkez je od početka 2017. do 15. aprila 2018. godine učestvovao u preprodaji kokaina i marihuane na području Banjaluke i Laktaša. Zajedno s njim drogu su prodavali Nikola Gajić i Srđan Velimirović koji su, takođe, osuđeni nakon priznanja krivice. Gajić je osuđen na tri i po godine, a Velimirović na šest mjeseci zatvora.

U presudi se navodi da je Kerkez jedne prilike prikrivenom istražiocu prodao 52 grama kokaina za 2.500 evra, a nakon toga još 1,164 kg za 75.000 KM. Prodaja je obavljena u Jezeru kod Trna kada je Kerkez i uhapšen u akciji koja je nosila naziv “Ekspert” kada je dovezao kilogram kokaina kako bi ga prodao kupcima, prikrivenim istražiocima.