VRNJAČKA BANJA, 18. aprila – Priča o ostavljenoj bebi u taksi vozilu u Vrnjačkoj Banji dobila je neočekivan obrt. Posle gotovo mesec dana provedenih na odeljenju neonatologije Opšte bolnice “Studenica”, devojčicu je majka, koja je prethodno ostavila u taksi vozilu, zajedno sa ocem sada preuzela i odvela u Švajcarsku, gde par živi 20 godina.

 1800787_beba2_ls

Nesrećna beba je prve dana života provela u bolnici, bez roditelja.

Napredovala je, a socijalne službe su utvrdile sa su stekli uslovi da dete bude predato roditeljima. Stručni tim Centra za socijalni rad iz Trstenika kojem je zbog mesne nadležnosti pripao slučaj, procenio je da su roditelji spremni da vode brigu o detetu, bez obzira na činjenicu da su je prethodno napustili, pa im je devojčica vraćena.

Naime, radnici Centra iz Trstenika su od početka bili na vezi sa socijalnim službama iz Švajcarske, gde otac i majka, koja ima sedmoro dece, već 20 godina žive i rade. Kako smo saznali, porodica je na evidenciji Službe socijalne pomoći u Švajcarskoj jer su ranije imali bračnih i porodičnih nesuglasica.

 

Otac je odmah nakon što je saznao šta se dogodilo, došao u Trstenik jer je i poreklom iz ovih krajeva i sve vreme sarađivao sa Centrom za socijalni rad.

1800785_beba3_ff

 

– Nisu lišeni roditeljskog staranja. U saradnji sa švajcarskim službama, odlučeno je da kada se vrate, budu pod njihovim stalnim nadzorom. Majka je ispričala da je ona ustvari došla u Srbiju, i u okolinu Trstenika kako bi pripremila papire za blizance koje je dovela. U tom trenutku je navodno krenuo prevremeni porođaj i ona je morala da se sama porodi. Rekla je da nije imala nikakav plan – kaže  izvor upoznat sa slučajem.

 

Ostalo je nejasno zašto je ostavila bebu u taksiju i otišla. Kako smo saznali, odgovor majke je bio da je bila pod velikim stresom. Ali, Centar za socijalni rad iz Trstenik i socijalna služba iz Švajcarske su doneli odluku da ne budu lišeni roditeljstva.

 

Majka ostavila bebu u korpi, a rekla da je mačka

Podsetimo, žena iz Smedereva koja je ostavila bebu u taksiju u Vrnjačkoj Banji, porodila se u selu Jasikovica kod Trstenika. Pošto je medicinska sestra, porođaj je uradila sama, ali nije ugrozila bebu.

 

Pretpostavlja se da je jedan od scenarija, da zbog toga što se porodila blizu Trstenika i našla u taksiju, koji je bio parkiran u blizini autobuske stanice. Veruje se da je žena sa blizancima od pet godina i bebom u korpi i krenula u Vrnjačku Banju kako bi bebu negde ostavila.

– Pitala me da li imam neku ženu kod koje bi mogla da ostavi bebu. Pošto sam rekao da nemam, dao sam joj svoj broj i ostao sa bebom u taksiju – rekao je tada taksista Miloš Mitrović, koji je ceo slučaj prijavio i odneo bebu u Dom zdravlja u Vrnjačkoj Banji.

1800777_beba_ff

Žena koja je ostavila bebu staru nekoliko dana u taksiju je na privremenom radu u Švajcarskoj i majka čak sedmoro dece. Krila je da ima dete u korpi, rekavši prvobitno da je u njemu mačka. U Vrnjačkoj Banji je izašla sa decom i rekla taksisti da ih sačeka. Ali, vozač kada je shvatio da se majka neće vratiti, odmah je odveo dete u bolnicu.

 

(Kurir.rs/Blic)