Policijski službenici Bedfordšira u Engleskoj napisali su kaznu muškarcu koji je prema komšiji zviždao melodiju teme iz animiranog filma “Majstor Bob“, javio je list Dejli mejl.

"Majstor Bob“ Kažnjen zbog zviždanja teme iz animiranog filma prema komšiji
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Policija je slučaj nazvala “incidentom mržnje” bez elemenata krivičnog djela, zapisnik će ostati u dosijeu šest godina i mogao bi biti pokazan potencijalnim poslodavcima.

Iako nisu poznati detalji incidenta, slični slučajevi dešavali su se u Velikoj Britaniji kada su lica kažnjavana zbog “rasne mržnje”, uprkos činjenici da nisu prekršili nijedan zakon, podsjeća Sputnjik.

Slični incidenti događali su se i u drugim zemljama Evrope. Putnici u autobusu u Roterdamu 2014. godine zahtijevali su od bračnog para da napusti vozilo, nazivajući ih rasistima jer su svojoj autističnoj petnaestomjesečnoj kćerki pjevali glavnu temu crtanog filma “Pepa prase”.

Operativna uputstva o zločinima iz mržnje usvojena su 2014. godine, a prošle godine registrovano je 10.840 incidenata iz mržnje bez elemenata krivičnog djela, čime je ukupan broj takvih slučajeva u posljednjih pet godina dostigao 120.000.

U isto vrijeme, Organizacija za slobodu informacija poslala je zahtjev u 43 policijske jedinice u Engleskoj i Velsu, ali nije identifikovan nijedan riješeni slučaj.

Aktivisti su u više navrata pozivali na ukidanje usvojenog sistema, tvrdeći da zapisnici o takvim slučajevima mogu da ugroze nečiju poslovnu karijeru, uprkos činjenici da određena osoba nije optužena za krivično djelo.