KRAGUJEVAC, 27. marta – Mali Vuk rođen je carskim rezom poslije udesa u kom su mu roditelji poginuli. Srce malog borca Vuka počelo je da kuca tek devet minuta po rođenju, ali su ljekari uspjeli da ga spasu.

Beba-Vuk

Ljekari na intenzivnoj njezi koji spasavaju djecu u svakom slučaju su posebni ljudi. Moraju prije svega da vole, a onda i da znaju svoj posao. Koliko im je teško i sa kakvim osjećanjima se bore, znaju samo oni i roditelji djece koju su otrgli od smrti. A jedno od te djece je i mali Vuk, koji je izgubio oba roditelja u udesu, i sam je bio u teškom stanju. Junaci koji su spasli malog Vuka i izveli pravi podvig zaposleni su u Centru za neonatologiju kragujevačkog Kliničkog centra. Predvodi ih dr Dragana Ristić, direktor Centra u kom radi sedam ljekara i 30 medicinskih sestara. Tu je 30 postelja, pola je intenzivna, a pola specijalizovana njega.

Foto: Nebojša Raus/RAS Srbija

 

– Mali Vuk je dovezen kao hitan slučaj iz Kruševca 10. januara, kao vitalno ugroženo dijete. Reanimiran je veoma dugo. Rađena je aspiracija, davan adrenalin, intubiran je. Ocjena na rođenju bila mu je nula. Njegova majka bila je nakon saobraćajne nesreće u kritičnom stanju, urađen je hitan carski rez. Dijete do devetog minuta nije pokazivalo znake života. Poslije toga je počelo da diše i počelo je da mu radi srce sa 20 otkucaja u minuti. Tek poslije 13 minuta je počelo srce da mu radi kako treba. Onda su bebu ljekari iz Kruševca stavili u sanitet i sve vrijeme ga održavali u životu uz pomoć respiratora koji se pokreće ručno – priča dr Ristić. Dodaje da je mali Vuk, kada je stigao u njihov centar, dvije nedjelje disao uz pomoć aparata.

– Beba nije ni mjerena zbog opšteg lošeg stanja. Rođena je u 37. nedjelji. Vodi se kao predterminsko dijete. Odmah je počela terapija sa antibioticima, na posebnoj ventilaciji. Dijete je dugo bilo bez kiseonika i tri nedjelje je bilo u pomućenom stanju svijesti. Zbog traume koje je doživjelo nakon nesreće imalo je i krize svijesti. Praćeno je od neurologa i sedam neonatologa i 30 sestara – kaže dr Ristić.

Poslije duge borbe za život, mali Vuk je otpušten iz bolnice. Sada je na rehabilitaciji u Bukovičkoj banji. Njegov mali mozak patio je zbog nedostatka kiseonika, pa sa njim rade stimulativne vježbe i pomažu mu u neurološkom razvoju.

Dr Aleksandra Simović jedna je od ljekara koji su se borili za život malog Vuka. Kaže da je Vuk otpušten iz bolnice sa 4,1 kilogram.

 

– Vuk je u medicinskom rangiranju pri rođenju imao treći, najteži stepen patnje. Pravo je čudo što je uspio da se ovako oporavi. Najvažnije je nakon rođenja prvih šest sati, da se uspostavi disanje, srčani ritam… To je vrijeme kad se vodi borba, kada je biti ili ne biti… – kaže dr Simović.

 

Spasavanje malog Vuka samo je jedan od podviga ovih ljekara. U ovaj centar dolaze bebe iz 13 porodilišta, pa se godišnje liječi oko 450 djece. Iako su u staroj zgradi, čija se rekonstrukcija čeka, rade sa 120 odsto kapaciteta, pa je proširenje neophodno. Ovdje ne može da se vidi dokolica, čuje se plač beba na sve strane, svi su u žurbi. Kao i u slučaju malog Vuka, zaposleni su maksimalno posvećeni svakom malom pacijentu.

Foto: Facebook/Privatna arhiva

 

Ostao bez oca i majke

Jovana Milenković (25) i Stefan Ilić (26) poginuli su u udesu na putu Kruševac – Đunis 10. januara, kada je autobus proklizao na zaleđenom putu i direktno udario u njihov automobil. Stefan, koji je poginuo na mjestu, povezao je trudnu Jovanu na kontrolu kod ljekara. Jovana je teško povrijeđena, a preminula je dan kasnije u bolnici.

Srećni smo što je izašao iz bolnice

Vukovu majku Jovanu poslije udesa porodio je ginekolog dr Blagoje Milovanović iz bolnice u Kruševcu. On kaže za Blic da je cijelo osoblje koje je učestvovalo u porođaju bilo presrećno kada su čuli da je beba izašla iz bolnice. – Kada su majku dovezli u bolnicu, odlučili smo da je hitno porodimo. Bebu smo reanimirali desetak minuta i uspjeli da je povratimo. Onda je odvezen u Kragujevac. Iako su mu davali male šanse da preživi, uspio je. Baš sam srećan što je izašao iz bolnice – priča on. N. B.