LAKTAŠI.8.marta- Od toga da ne bude samo obična “ženskinja”, koja nema čak ni pravo da jede za istim stolom gde i ukućani, već građanka sa svim pravima koje joj garantuju život ravnopravan onom kakav vodi i muškarac, današnja, savremena žena prošla je dug i naporan put.

Do pune ravnopravnosti, žene nisu došle glasno i burno, već tiho, postepenim promenama, onako suptilno, rekli bi, tipično “ženski”, a na samom početku tog puta, zasluge žeskoj emancipaciji treba dati – modi, balovima, pozorištu, knjigama. Naravno, važan je i širi kontkest, nije sve to bilo nimalo jednostavno, naročito ne banalno, a presudan značaj imalo je donošenje Sretenjskog ustava 1835. godine kojim su u Srbiji otvorena vrata demokratije…

Evo kako je sve krenulo.

Devetnaesti vek, negde u Srbiji…

U polumraku, lica umornog i zaklonjenog maramom uvazanoj preko glave, domaćica prilazi stolu i prinosi mužu večeru. Nežno supšta činiju i polako, tako da ni plamen sveće na trpezi ne zatreperi, povlači se. Njoj nije dozvoljeno da sedi i obeduje sa domaćinom. Ona je tu samo da ga služi. I dok sedi na tronošcu, u tišini čekajući da muž završi sa jelom, ona ne može da zna da može da bude i drugačije.

A upravo za to, možda i pre nego što se ona rodila, na drugom kraju Evrope, u Francuskoj, zatinjala je jedna veličanstvena ideja – ideji o ljudskim pravima.  Na zapadnoevropskom prostoru problematično i najčešće bez nekih kvalitetnijih i trajnijih rezultata, pokušavana je da se implementira ideja o pravima i emancipaciji žena.

Foto: Wikipedia / Arhivska fotografijaOlimpija de Guž, žena-amazonka 19. veka

Među najradikalnijim, izdvaja se primer francuske revolucionarke Olimpije de Guž. Ova žena-amazonka, koja je iskoristila trenutak za pokretanje niza suštinskih problema i postala simbol takozvane rane revolucionarne faze u osvajanju slobode i prava evropskih žena, još 1791. godine objavljuje Deklaraciju o pravima žene i građanke kao rodni pandan Deklaraciji o pravima čoveka i građanina iz 1789. godine.

Neprihvaćena i omalovažavana, završava tragično – pogubljena je na giljotini pod presudom da je „zaboravila vrline koje priliče njenom polu“.

Od orijentalnog do evropskog

Nekoliko decenija kasnije, tačnije tridesetih godina 19. veka, u Srbiji napredniji deo društva započeo je dug proces transformacije od orijentalnog, egzotičnog miljea ka evropskom standardu, odnosno od podaničkog do nezavisnog, od povlašćenog činovnika i slobodnog seljaka ka obrazovanom pojedincu, nezavisnom građaninu/građanki…

Međutim, u toj, prvoj polovini 19. veka, žene u Srbiji bile su distancirane od bilo kakvih revolucionarnih tendencija.

Sindrom takozvane zakasnele modernizacije srpske države i vlasti, a posredno i samog naroda odražavao se u potpunosti na značaj i status žene kako u gradu, tako i na selu, posebno u prvoj polovini 19. veka.

Foto: ProfimediaŽene u tkačnici, Srbija, sredina 19. veka

Uloga žene je i dalje krajnje svedena i marginalizovana – dok u spokojstvu sopstvene izolacije i intimnosti doma pokušava da kroz strogo konrolisane prolaze uspostavi komunikaciju sa spoljašnjim svetom – veoma se sporo transformisala u ulogu građanke sa suverenitetom ličnog izbora.

Oslobođeno lice, ali ne i duša

Sa jedne strane, hatišerifom od 1830. godine ukinuta je obaveza po kojoj su srpske žene morale da kriju lice maramom, a telo feredžom. Sa druge strane, to istovremeno nije značilo da će se i njen inferioran socijalni položaj na bilo koji način dovesti u pitanje.

Još tridesetih godina 19. veka žena nije imala pravo da jede za zajedničkim stolom sa ostalim članovima porodice, njena dužnost je bila da dvori domaćina i njegove goste.

I dalje su opstajale dve paralelne matrice – ženska privatnost i muška javnost.

Čak je i Srpskim građanskim zakonikom iz 1844. godine potvrđen status žene u odnosu na muškarca – izjednačena je sa starijim maloletnikom i za bilo kakvu pravnu overu morala je da dobije saglasnost supruga.

Žena je u tadašnjoj Srbiji živele krajnje svedeno i skromno. Njen prostor bio je kuća, bila je posvećena mužu i deci, kao i brizi o domaćinstvu, a crkva je bila jedini povremeni javni prostor u kojem je žena viđena, ali isključivo u zajedništvu sa svojom porodicom.

Ali polako, počinju promene…

Dom jeste prihvaćen kao kult svakodnevnog života, u kojem se, u gradovima i sve ravzijenim varošima, u imućnijim porodicama posebno, ukrštali uticaiji Istoka i Zpada. U ovakvom enterijeru je dominirao bidermajer, dopadljiv komforni stil tadašnje buržoazije. A ugodnost građanskog doma za sobom je povlačila i promene manira i normi lepog ponašanja i u privatnom životu. Kroz odevanje, bidermajer dolazi preko Vojvodine u Kneževinu Srbiju.

Foto: Arhivska fotografija / WikipediaAnka Obrenović, poznata i kao Anka Pomodarka

Tu na scenu stupa Anka Obrenović. Ćerka najmlađeg brata kneza Miloša, Jevrema Obrenovića. Smatra se prvom ženom u Srbiji koja je prihvatila najpre bečku, a potom i parisku modu, tako da joj je iz tog vremena ostao i popularan nadimak Anka Pomodarka.

Reforma u odevanju zajedno sa reformama u društvu

Pedesetih godina 19. veka u Evropi počinje moda krinolina, izuzetno širokih zvonastih haljina sa glomaznom žičanom konstrukcijom, a reforme u odevanju gotovo da se paralelno sprovode sa suštinskim reformama u društvu.

Beograd 1841. godine postaje nova prestonica Srbije. Naradna biblioteka je već otvorena, a otvaraju se i Narodni muzej i Narodno pozorište. Od palanke, Beograd prerasta u veliku varoš. Sindrom buržoaske civilizacije i kulture spontano poprima obrise građanske civilizacije i građanske kulture.

Daleko od politike “muške države”

“Ženskinje” će, međutim, još dugo ostati udaljene čak i od samih margina političkog i ekonomskog delovanja “muške države”, sa “svim vrlinama koje priliče njihovom rodu”, biće uključene ali i dalje ograničene u domenima obrazovnih i kulturnih reformi.

Ipak, njihova integracija u javni život bila je jednostavno neminovna. Žene, najpre one iz visokih i viših socijalnih krugova, koristile su svoj statusni potencijal u promovisanje intenzivnog i raznovrsnog društvenog života izvan izolovanog porodičnog miljea.

Aktivno su učestvovale u organizovanju raznih svečanosti, balova i maskenbala, odlazile na prijeme i na koncerte, da bi ubrzo osvojile i prostore „muških“ sadržaja kakvi su bili tzv. književno-umetnički saloni, ali i sportske aktivnosti. Polako počinju da ruše predrasude…

Supruge srpskih vladara, shodno svojim statusnim pozicijama, bile su prve žene koje su unosile drugačiji duh i smisao u svakodnevni život druge polovine 19. veka. Novi modni ideal večernjih, balskih, i dnevnih haljina preuzet je iz Francuske, ali i iz Engleske, napuštene su „žičane“ konstrukcije krinolina kao još jedan od ženskih znakova postepenog oslobađanja i emancipacije, usvojen je viktorijanski kostim u formi tzv. “turnira”.

Zasluge kraljice Natalija

Foto: Wikipedija / Arhivska fotografijaKraljica Natalija Obrenović, velika dobrotvorka

Među prvim ženama u Srbiji, kneginja (kasnije kraljica) Natalija Obrenović, supruga kneza (kralja) Milana, prihvata ovaj modni trend, i što je važno, uprkos nezavidnoj bračnoj sudbini, uspeva da svoje angažovanje preusmeri u pravcu društvenih aktivnosti (organizovanja balova, svečanosti i tzv. primanja na dvoru), a njih same usmerava u duhu humanitarnih, ali i humanističkih delatnosti.

Postala je pokroviteljka Velike ženske škole i Ženskog društva, u srpskoj istoriji je zapamćena kao velika dobrotvorka koja je testamentarno zaveštala svoju imovinu Beogradskom univerzitetu, manastirima i crkvama.

U Kraljevini Srbiji krajem veka, dame su imale svoje “ženske” teme i razgovore dostojne ženskog roda i vaspitanja – o deci i domaćinstvu, ručnim radovima, modi i uređenju domova, lepom ponašanju i uzvišenim manirima, ali su isto tako i sve više posvećene razmenjivanju sopstvenih znanja i iskustva o muzici, pozorištu, književnosti, umetnosti.

Foto: Wikipedia / Arhivska fotografijaPersida Karađorđević

Politika je i dalje, ne samo na balkanskim prostorima, bila isključivo muška delatnost jer se podrazumevalo da bavljenje politikom prevazilazi interesovanja i sposobnosti žena.

U tom smislu je uticaj kneginje Perside Karađorđević od sredine 19. veka na duhovnom i kulturnom planu, kao ktitorke i ugledne vladarke sa vizijom, kao i na političkom, bio od velikog poštovanja.

Ona se na izvestan način može posmatrati i kao prva srpska žena koja je prepoznala da snaga građanske slobode leži u pronalaženju mogućnosti političkog i socijalnog oslobađanja.

Moć obrazovanja

Međutim, da bi žene postale svesni, aktivni deo intelektualne elite moderno ustrojenog društva, bilo je potrebno da se konkretno investira u bolni segmenat rodnih neusaglašenosti – u žensko obrazovanje.

Smatralo se da je ženi pismenost bila neophodna jedino u svrhu obavljanja korespondencije. Školovanje je bilo privilegija muškaraca, ženskoj deci je bilo omogućeno samo najelementarnije (dvogodišnje) obrazovanje u mešovitim školama. Devojke su po stereotipu o “ženskim vrlinama” bile više vaspitavane i podučavane (lepom ponašanju, ručnim radovima, pevanju) nego obrazovane sa mogućnošću daljeg usavršavanja.

Foto: Wikipedia / Arhivska fotografijaSvetozar Marković se zalagao za “obrazovanu i nezavisnu ženskinju”

Tek 1863. godine, sa reformom školstva i osnivanjem prve srednje, Više ženske škole u Beogradu, smisao školovanja devojaka prevazilazi uski vaspitni karakter.

U Srbiji se konkretno, za obrazovanu, a samim tim i “nezavisnu ženskinju” među prvima zalagao Svetozar Marković, verujući da je osnova prosperiteta celokupnog društva sadržana u realizaciji ideje o sveobuhvatnom obrazovanju.

I Matija Ban je, doduše, u kontekstu tradicionalnog vremena, na određeni način izašao u susret svojim sunarodnicama – pokrenuo je prvi ženski časopis, Vospitatel ženski 1847. godine.

Foto: Wikipedia / Arhivska fotografijaKatarina Ivanović

Uz supruge domaćih vladara, svojim uticajem na tadašnje društvo izdvajalo se nekoliko uglednih žena iz različitih društvenih slojeva. Pored slikarke Mine Karadžić-Vukomanović, koja se uporedo bavila i prevođenjem, kao i prve žene školovane na Umetničkoj akademiji u Beču, umetnice i prve žene akademika u Srbiji, Katarine Ivanović, svoj pionirski doprinos u oblasti rane srpske arhitekture dala je Jelisaveta Načić, dok je umetnica engleskog porekla Ana Vlahović zapažena kao jedina žena među izlagačima u okviru srpskog odeljenja na Svetskoj izložbi 1899. godine u Parizu.

Ženama u Srbiji poslednjih decenija 19. veka koja je u procesu (bez sumnje, sve efikasnijeg) oslobađanja od dugotrajnih osmanskih uticaja, zemlji specifičnog mentaliteta i sa recidivima nepomirljivih konzervativnih misli, nije bio blizak revolucionarni model Olimpije de Guž i drugih evropskih, ostrašćenih aktivistkinja za ženska prava.

“Ja sam žena ali smem”

Šezdesete dodine 19. veka ostaće upamćene po Dragi Dimitrijević Dejanović, pesnikinja rodoljubive poezije i glumica Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Ona je držala predavanja i objavljivala tekstove i kritičke članke sa temom slobode i ženske emancipacije.

Foto: Wikipedia / Arhivska fotografijaDraga Dimitrijević Dejanović prva prava srpska feministkinja

Čuvene stihove “ja sam žena, ali smem” napisala je ona i  bez ikakve nedoumice mogla bi da se smatra prvom srpskom feministkinjom i u savremenom značenju te reči.

Do kraja 19. veka u Srbiji će biti osnovane Viša ženska škola, zatim Žensko pevačko i muzikalno društvo, ali i humanistička angažovana udruženja – Beogradsko žensko društvo (1875) i Ženska radničku školu za devojke iz siromašnih porodica. Počinje da izlazi časopis “Domaćica”…

Borba za prava žena tek će biti nastavljena, ovo je bio samo početak. I bez obzira što samo danas na početku 21. veka, kada žene zakonski imaju sva prava kao i muškarci, neka vam ovo “ja sam žena, ali SMEM” ipak bude moto koji će vas podsetiti na to da zaista smete. I ne ustručavajte se da to i primenite.

Srećan Osmi mart!

/Blic.rs/