Osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg najavio je veliku promjenu na društvenoj mreži koju posjećuje najveći broj ljudi na svijetu – postaće ozbiljan biznis, čak i veći nego što je sada.

Mark Zakerberg najavio "Fejsbuk će početi da naplaćuje dio kolača, zna se i kada"
FOTO: LUKAS COCH EPA

Fejsbuk odavno nije samo društvena mreža već i sofisticirana platforma za oglase ali je planirano da u budućnosti neke njene opcije počnu da se naplaćuju.

Zakerberg je na svom profilu objavio detalje kompanijeske strategije i dobro zatalasao svjetski digitalni okean.

– Kako bismo pomogli kreatorima da zarade na našim platformama za sada će pretplate, značke i svi naši budući nezavisni novinski proizvodi biti besplatni. Ovo će trajati do 2023. godine. Kada budemo počeli da naplaćujemo dio njihovih prihoda sigurno će to biti manje od 30 odsto koje vam uzima Epl – dodaju.

Ako čitate između redova videćete i promjene u samoj najavi promjene. Zakerberg je ovlaš provukao lansiranje “nezavisnih novinskih proizvoda”. Da li to podrazumijeva nove opcije za dijeljenje sadržaja ili Fejsbukov nezavisni medij ostaje da vidimo.

– Želimo da napravimo platformu na kojoj bi milioni naših stvaralaca mogli da žive i stvorićemo nove programe kako bismo mogli da dodijelimo preko milijardu dolarima kreatorima na Fejsbuku i Instagramu do 2022. godine. Investiranje u kreatore sadržaja nije novo za nas i radujem se što ćemo proširiti ovo polje rada – najavio je direktor.

Ovakva najava je interesantna posebno u svjetlu promjena medijskih zakona na teritoriji Evropske unije i kratkog sukoba sa pravilima Australije nakon kojih je Fejsbuk ne želeći da plati medijima za plasiranje njihovog sadržaja u jednom trenutku potpuno ugasio medijske stranice u ovoj zemlji. Sukob je poslije izvjesnog natezanja okončan ali je očigledno da će se na polju izvještavanja na Fejsbuku u naredne dvije godine mnogo toga promijeniti.

Srpskainfo