BANJALUKA, 15. januara – Marko Kovačić, plivač „APK 22. April“ iz Banjaluke svoju uspješnu karijeru nastavlja u SAD-u.

Odlični rezultati koje je banjalučki plivač napravio u proteklom periodu omogućili su mu stipendiju na američkom univerzitetu gdje će u naredne četiri godine imati besplatno školovanje, ali i odličnu priliku da još više popravi svoje rezultate koji su do sada bili izuzetni.

Kovačić je vlasnik nekoliko juniorskih rekorda BiH, a u svojoj dosadašnjoj karijeri zabiljeležio je nastupe na prestižnim evropskim i svjetskim prvenstvima.

FOTO: APK 22 APRIL BANJALUKA
FOTO: APK 22 APRIL BANJALUKA

Na Evropskom juniorskom prvenstvu u Kazanju, u julu 2019. godine, zauzeo je 12. mjesto i osvojio 800 FINA bodova u trci na 100 metara slobodno. Na ovom prvenstvu u dva navrata obarao je juniorske rekorde BiH u disciplini 100 metara slobodno (50.66 i 50.52)

Od vrijednijih rezultata, svakako se ističe i nastup Kovačića na Svjetskom prvenstvu u gradu Gvangžu u Južnoj Koreji, koje je održano istog mjeseca kada i Evropsko juniorsko u Kazanju.

Na svjetskom prvenstvu 200 metara slobodno isplivao je vrijeme 1:51.78 i osvojio 759 FINA bodova.

FOTO: APK 22 APRIL BANJALUKA
FOTO: APK 22 APRIL BANJALUKA

Godina 2019. bila je jedna od najboljih za Kovačića, jer je i na Balkanskom juniorskom prvenstvu u Grčkoj ostvario odlične rezultate koji su mu donijeli dvije bronzane medalje.

Medaljama se okitio u disciplinama 100 metara leđno (57.74) i 200 metara slobodno (1:52.07).

U oktobru 2019. u Zrenjaninu Kovačić je isplivao A normu za Evropsko prvenstvo u malim bazenima u Velikoj Britaniji, ali nažalost nije otišao zbog katastrofalnog rada saveza koji nije obezbjedio vize našim plivačima.

Djeda

Marko Kovačić je među najboljim plivačima koje je Banjaluka ikada imala, a posebno mjesto u njegovom životu svakako ima djeda Milan Jokić. Upravo je djeda bio taj koji je Marka najčešće dovodio na bazen i treninge i po kiši i po snijegu i svakako je danas jedan od najponosnijih zbog uspjeha svog unuka.

Srpskainfo