LAKTAŠI, 18. novembra – Kritičari optužuju ruski animirani serijal “Maša i Medvjed” studija Animakord da se bavi “kremaljskom propagandom” i da je instrument “meke moći” Rusije, piše londonski “Tajms”.
Maša i Medo - Foto: RTS

Maša i MedoFoto: RTS

List navodi riječi profesora Entonija Glisa s Bakingemskog univerziteta: “Maša ima tvrdoglav, neprijatan karakter, pritom je odlučna. Ona previše toga preuzima na sebe. Neće biti preuveličavanje ako kažemo da se ponaša `putinovski`”.

Što se tiče Medvjeda, autor je podsjetio na stav predavača Talinskog univerziteta Prijita Hibemjagija, koji je izjavio da je taj lik zadužen za to da “promijeni lik Rusije u svijesti djece s negativnog na pozitivni”. U tome je Hibemjagi vidio prijetnju po nacionalnu bezbjednost Estonije.

Istovremeno, letonske kritičare je iznervirala i kapa sovjetskog graničara koju Maša nosi u jednoj od epizoda, dok tjera zeca s Medvjedove ograde. Prema njihovom mišljenju, Rusija na taj način demonstrira “zaštitu svojih granica”.

Broj pratilaca “Maše i Medvjeda” na engleskom jeziku na Јutjub-kanalu u ovom trenutku je veći od četiri miliona. Ukupan broj pregleda “Maše i Medvjeda” prelazi četrdeset milijardi.

Maša kao Čerčil

Komentarisanje izjava zapadnih kritičara o političkoj propagandi u animiranom serijalu “Maša i Medvjed” može da bude praćeno samo ironijom, izjavio je u subotu šef studija Animakord, Dmitrij Lovejko.

– To je prilično teško komentarisati bez velike ironije. “Tajms” je trebalo da napiše da se Maša ponaša “čerčilovski” – rekao je Lovejko.

On je, u istom duhu, pretpostavio da se rad “propagandnog organa pri Kremlju – vjerovatno, odlično plaća”.

– Nažalost, za 10 godina nismo dobili ni kopejku državnog novca. I nikoga nismo ni molili za to, jer smo mi čisto komercijalni projekat – rekao je Lovejko.

Šef studija je naveo da autori serijala nisu imali na umu nikakve političke paralele dok su stvarali “Mašu i Medvjeda”.

– Uvredljivo je to što tako ozbiljan list, umjesto da pita nas, navodi mišljenje, na primjer, letonskog kritičara. Komentarisati šta je neko o nečemu pomislio prilično je teško – dodao je on.

 

RTRS