LAKTAŠI, 17. maja – Radislavka Todorović (51) je nekrunisana kraljica brzine na motociklu i vještine u upravljanju poljoprivrednom mehanizacijom u Lijevče polju.

???????????????????????????????

Osim mnogih poslova na farmi, gdje Todorovići uzgajaju krmače prasilice, a u plastenicima proizvode rasadu povrća, ova vrijedna žena najviše vremena provodi na traktoru. Ona godinama, zajedno sa suprugom Radom i svekrom Ljubom obrađuje rodne i plodne lijevčanske njive.

Neobično je, kažu mještani Mašića, bogatog i velikog sela u plodnoj lijevčanskoj ravnici, što Radislavka upravlja traktorom, a suprug i svekar plugovima.

Mnogi prolaznici zastajkuju pored njihove njive uz seoski put, čude se i raspituju o ženi na traktoru dok za Mašićane, komšije Todorovića to odavno nije naročita novost.

– Trideset godina, od kada sam se iz Karajzovaca udala u Mašiće upravljam traktorom radeći sve njivske poslove. U našoj porodici se mnogo radi, živimo od poljoprivrede i nema tu podjele poslova na muške i ženske. U to sam se i ja uklopila – priča Radislavka koju smo zapazili u kupusu kako upravlja traktorom okopavajući mladi zasad, a suprug Rade i svekar Ljubo ručno drže po jedan plug i žurno gaze za traktorom.

Sve djeluje impresivno, a zdrave i napredne biljke u dugim, nepreglednim redovima odslikavaju vrijedne ruke porodice Todorović i šalju jasnu poruku o uzornim domaćinima.

– Kada sam u momačkim danima, davnih godina vidio Radislavku kako u njenom rodnom selu Karajzovcima upravlja traktorom i radi na njivi, shvatio sam da je za mene i za našu kuću. Nisam se prevario, mada me tada impresionirala i vožnjom motocikla. Ona juri kao vjetar, ali ja sa njom ne sjedam, ne smijem, može srce da mi strada. Bolje je pješke živ i zdrav nego polomljen, a ona neka jurca kuda joj volja – opisuje Rade Todorović (55) sklonosti svoje supruge za srpskainfo.com.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

Todorovići u kupusištu.

On kaže da na njivi vlada harmonija i da svako od njih troje radi ono što najbolje zna i ume.

– Kuda snaja tjera, tuda nas dvojica ukorak gazimo. Sve funkcioniše na najbolji način, zna se čija se sluša i vrednuje. Prihvatili smo da bude kako Radislavka kaže, uostalom ona je za upravljačem pa može kako hoće i kuda hoće – šaljivo njihove odnose opisuje Ljubo Todorović (81) Radislavkin svekar.

On je duhovit i šaljiv, uzvraća Radislavka, sa svekrom je uvijek zabavno, a suprug Rade se, ukoliko malo jače stisnem papučicu gasa, a traktor ubrza, ljuti i kritikuje. Tada, veli, svekar prati tempo, a suprug zaostaje.

– Ne možemo nas dvojica, tata i ja trčati za traktorom, kada se Radislavka u kupusu ili drugom zasadu, ponekad zanese i pomisli da je za upravljačem moćnog motocikla od 750 kubika, pa ubrza vožnju. Radislavka nama drži tempo i zato smo obojica, Ljubo i ja u punoj kondiciji hodeći stalno za traktorom, kao da smo na utrkama. Ubjeđen sam da bismo mogli na atletska takmičenja, ukoliko bi neko organizovao trku za seljake i poljoprivrednike – opisuje Rade kućne odnose i porodične uloge u njivskim poslovima.

Njih dvoje imaju kćerku, sina i snahu, troje unučadi. Svako se, vele Radislavka i Rade, pozabavio svojim poslovima i zanimacijama ali najveći teret u poljoprivredi nose njih dvoje i svekar Ljubo. Oni se hvale da je ova godina rodna i da će imati šta ponuditi na pijaci u obližnjoj Novoj Topoli, Gradišci ili Banjaluci i da su, pored ostalog raspoloženi, da rade sa velikom voljom i zanimacijom.

Vožnja kao strast

Radislavka kaže da joj je vožnja strast, a brzina izazov. Motociklom najčešće putuje u Karajzovce, u posjetu roditeljima i rodbini. Nije imala udesa niti padova sa motocikla, a traktorom, ko i ostalom poljoprivrednom mehanizacijom upravlja precizno i odgovorno.

– Motocikl ponekad potjeram i na jednom točku pa se komšije i narod krste i čude, sve glavom odmahuju, a očima uvrću.  Nemam vozačku, ništa nisam polagala niti planiram. Svi koji su položili vozačke ispite u Mašićima upadaju u jarkove i kanale automobilima i motociklima pa čak i biciklima. Jedino sam ja uzorna i po tom pitanju – samouvjerena je Radislavka, leteća dama u odličnoj kondiciji koja plijeni vještinom za upravljačima.

 

Blic