LAKTAŠI, 13. novembra – Među novozaraženima korona virusom u Srpskoj sve više je zdravstvenih radnika, prvenstveno zbog veće izloženosti virusu, ali i pada njihovog imunog sistema usljed iscrpljenosti.

Prema podacima IJZ RS, u Srpskoj je do sada koronom zaraženo 405 medicinskih sestara i tehničara, a oporavilo ih se 214, dok je zaraženo i 168 ljekara, od kojih se oporavilo njih 118.

Ljekari koji su inficirani virusom SARS-Cov-2 podijelili su za Srpskainfo svoje iskustvo i objasnili šta ih je poštedilo nekog goreg zdravstvenog scenarija.

Preventiva

Siniša Maksimović, hirurg-onkolog u Bolnici „Sveti Vračevi“ u Bijeljini, smatra da ga je od komplikacija bolesti spaslo to što je uvijek nosio masku.

Pretpostavlja da ga je to, već kad je došao u kontakt sa zarazom, zaštitilo od većeg unosa korone u organizam. Naglašava da je sve vrijeme epidemije nosio masku, ali da je ipak pokupio zarazu.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

– Bio sam toliko revnosan u njenom nošenju, pa čak i ljetos, kad je situacija bila stabilnija. Međutim, činjenica je da su zdravstveni radnici jako izloženi virusu, a infekcija sigurno zavisi od kontinuiteta izloženosti virusu i koncentraciji  kojom se zarazite – objašnjava dr Maksimović za Srpskainfo.

Sreća u nesreći

Naglašava da je maska zaista nešto što je od krucijalne važnosti, odnosno barijera ili da se ne zarazite, ili da ne dobijete veliku količinu virusa koja bi napravila tešku kliničku sliku.

– Na sreću, sve vrijeme sam imao blagu kliničku sliku. Nisam imao povišenu temperaturu, niti sam kašljao. Zato i kažem da je maska nešto što nas štiti i što može pomoći da, ako se zarazimo, prođemo sa nekim blažim simptomima. Najvjerovatnije sam koronu pokupio na radnom mjestu, jer sam mimo bolnice uvijek i svuda nosio masku, izbjegavao druženja i slavlja. Jedino sam kontaktirao s bratom i majkom, ali su oni, kao i moja supruga, negativni. Jer, i u kontaktu sa majkom sam poštovao mjeru distance, uz obavezno nošenje maske – ističe Maksimović.

Doktoru Maksimoviću je korona potvrđena 28. oktobra, a retestiran je 9. novembra, kada je opet bio pozitivan. Na ponovno testiranje ide danas, uz nadu da će ovaj test pokazati odsustvo korona virusa.

Iznenadne tegobe

Njegov kolega, specijalista maksilofacijalne hirurgije Mito Velimirović, takođe ne zna gdje je pokupio virus, a da je tegobe osjetio iznenada.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– U subotu, 24. oktobra, skočila mi je temperatura i osjetio sam malaksalost. Isti dan sam se javio ljekaru i brzi test je pokazao da sam pozitivan, a uzet je i bris za PCR, čiji je rezultat takođe bio pozitivan. U ponedjeljak i utorak nisam imao nekih značajnijih simptoma, bolje sam se osjećao i mislio sam da će na tome završiti – priča dr Velimirović za Srpskainfo.

Međutim, u srijedu su mu se simptomi opet intenzivirali, a pojavio se i kašalj.

– U subotu su mi opet uradili RTG grudnog koša, a s desne strane je uočena sjenka kao znak upale pluće, dok je krvna slika bila bez značajnijih promjena. Promijenili su mi antibiotike, pa sam poslije dva-tri dana bio bolje, kašalj se smanjio, a temperatura spala. Retestirao sam se u prošli ponedjeljak, a rezultat je bio negativan, tako da sam na poslu. Savjetovao bih ljudima da ne ignorišu simptome i ne odlažu odlazak kod doktora. Bitno je da oboljeli blagovremeno dobiju terapiju i spriječe komplikacije bolesti. Zaista ne znam gdje sam se zarazio, mogu samo da nagađam. Nosio sam masku i na poslu, izbjegavao veća druženja, ali eto, korona me nije mimoišla – kaže Velimirović.

I on naglašava da su maske najbolja barijera virusu, te da nikako ne treba olako shvatati ovu bolest od koje niko nije pošteđen i koja zna da završi kako razvojem teže kliničke slike, tako i smrtnim ishodom.

IZLOŽENIJI OPASNOSTI

Načelnica Klinike za infektivne bolesti u UKC RS dr Antonija Verhaz nedavno je za Srpskainfo naglasila da je činjenica da su zdravstveni radnici mnogo više izloženi koroni nego ostali dio populacije.

– Nakon osam mjeseci borbe s pandemijom zdravstveni radnici su iscrpljenji i na izmaku su snaga. Njihova iscrpljenost već se graniči između zdravlja i bolesti. Može se desiti da oni u većem broju počnu obolijevati i odlaziti na bolovanja zbog iscrpljenosti, aktiviranja njihovih hroničnih bolesti, zbog zaražavanja koronom. U tom slučaju, postajemo ugroženi kompletno svi – upozorila je ona.

Srpskainfo