LAKTAŠI, 13. marta – Popularni restoran brze hrane “McDonald’s” u sklopu širenja svoje svjetske mreže razmatra i otvaranje novih poslovnica u Bosni i Hercegovini. Nije isključeno da ponovo otvore restoran u Banjaluci.

“McDonald’s” BiH je svoje prijedloge za širenje u BiH poslao upravi, koja će u narednom periodu donijeti konačnu odluku.

mek

“Imamo u planu širenje mreže, ali o lokacijama još ne možemo govoriti. Poslali smo svoje prijedloge i ti planovi su na razmatranju”, kazao je Adi Hadžiarapović, direktor marketinga “McDonald’sa” u BiH za “Nezavisne”.

On je rekao da iz budućih planova nije isključena ni Banjaluka, u kojoj je ovaj lanac restorana već imao svoju poslovnicu, koja je zatvorena prije tri godine. Trenutno u BiH posluju tri restorana, i to dva u Sarajevu i jedan u Mostaru.

Američki lanac brze hrane planira da investira oko 2,4 milijarde dolara i otvori 1.000 novih restorana u svijetu u 2018. godini.

“McDonald’s” nije uspio da pusti korijenje u Tuzli i Banjaluci. Kako pišu “Nezavisne” u Tuzli je restoran brze hrane naprasno zatvoren 2014. godine. Iako je iz uprave rečeno kako je u pitanju preseljenje, on kasnije više nije otvaran.

Restoran u Ulici Veselina Masleše (Gospodska ulica) u centru Banjaluke otvoren je 2012. godine, da bi samo tri godine kasnije bio zatvoren, a 34 zaposlena radnika ostala bez posla. Kao razlog prestanka rada navedeni su problemi poslovne prirode.

Iz “Dreamfoods restorana”, koji je bio korisnik “McDonald’s” franšize za Republiku Srpsku, tada su kazali kako će razmatrati opcije za razvoj brenda i razmisliti o traženju drugih lokacija za restoran. Međutim, do toga nije došlo jer je zatvaranjem restorana došlo i do gašenja, a nad ovom firmom u junu 2016. godine zaključen je postupak likvidacije.

(Nezavisne)