LAKTAŠI.7.februara- Svi subjekti zaštite trebalo bi da posvete pažnju zaštiti djece na internetu, prije svega porodica i škola, ali i institucije od kojih se očekuje da dodatnim mjerama unapređuju ovu oblast, istaknuto je danas u Banjaluci na manifestaciji povodom obilježavanja Međunarodnog dana sigurnog interneta.
Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović rekla je da roditelji moraju biti odgovorni, jer su oni prvi koji treba da obrate pažnju s kim i kako njihovo dijete komunicira u virtuelnom svijetu.

“Institucije treba da pruže podršku djeci, da ih upute kako da budu pažljivi u komunikaciji sa drugim osobama, da obrate pažnju da postoje lažni profili na društvenim mrežama, da postoje mogućnosti njihove zloupotrebe i slično”, rekla je Davidovićeva novinarima.childatcomputer1

Ombudsmen za djecu Republike Srpske Nada Grahovac smatra da su dodatne mjere veoma važne da bi bilo ostvareno pravo na zaštitu privatnosti, na zaštitu od različitih oblika nasilja i na zaštitu zdravlja djece.

Ona je napomenula da je u skupštinskoj proceduri Nacrt krivičnog zakona Srpske kojim su uvedena nova krivična djela poput dogovaranje sastanka i dolazak na sastanak sa djecom radi obljube, polne radnje ili drugog oblika seksualnog zlostavljanja djece, a posredstvom interneta.

Podsjetivši da su i dalje veoma različiti stavovi kada je riječ o prijateljstvu nastavnika i učenika na društvenim mrežama, Grahovčeva je navela da se ove godine ukazuje na važnost nadzora u realizaciji programa prevencije, koji je sastavni dio školskog programa i odnosi se na zaštitu djece od nasilja na internetu.

“Veoma je važno ko realizuje te programe, na koji način, da li ih djeca razumiju. U više od 600 evidentiranih slučajeva nasilja na djecom samo devet ukazuje na nasilje u ovoj oblasti. Pitanje je da li su djeca naučila lekciju ili nema nasilja ili ne prepoznaju situaciju”, rekla je Grahovčeva.

Načelnik Jedinice za visokotehnološki kriminalitet u Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske Jovo Marković kaže da je MUP povećao aktivnosti u rješavanju krivičnih djela iz ove problematike, te da su podaci o broju ovakvih djela godinama na istom nivou.

“MUP djeluje po prijavi, ali i preventivno. Ne radimo monitoring društvenih mreža, ali ako primijetimo nešto naravno da ćemo djelovati”, istakao je Marković.

 

/SRNA/