LAKTAŠI.5.decembra– Međunarodni dan volontera proglasila je opšta skupština Ujedinjenih naroda 17. decembra 1985. godine.

Od tada se svake godine 5. decembra obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak (englInternational Volunteer Day for Economic and Social Development), odnosno Međunarodni dan volontera.

Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

Internacionalna asocijacija volontera (IYV) u Amsterdamu 15. januara 2001. godine, donijela je OPŠTU DEKLARACIJU  O VOLONTERSTVU u kojoj se kaže : “”Volonterstvo (ili dobrovoljni / dragovoljni rad) jedan je od kamena temeljaca civilnog društva jer oživljava najplemenitija stremljenja čovječanstva: zauzimanje za mir, slobodu, mogućnost izbora, sigurnost i pravičnost za sve ljude.”

Na našoj opštini je mnogo institucija i humanitarnih organizacija koje svojim volontiranjem pomažu ljudima kojima je potrebna pomoć.

Podsjetimo se da je zahvaljujući volontiranju i humanoj akciji, četvoročlana porodica Zarić iz Šušnjara, kod Laktaša, otac Zoran i troje djece, od kojih dvoje  idu u školu, poslije mnogo muka dočekala  neke srećnije dane, i svoj krov nad glavom.

12182970_904740542944948_4279039036191648502_o

Današnji datum, i obilježavanje Međunarodnog dana volontera, trebao bi biti podsticaj za sve ljude. Zapitajmo se kako možemo pomoći ljudima koji trebaju pomoć, na koji način možemo doprinijeti društvenoj zajednici u kojoj živimo.

“Malo dobrote čovjeka prema čovjeku više vrijedi nego silna ljubav prema čovječanstvu.” Demel