BERLIN – Njemačka kancelarka Angela Merkel spomenula je večeras Srbiju, u intervjuu javnom servisu ARD, koji je bio posvećen vakcinaciji protiv korona virusa.

Na konstataciju novinarke da Srbija vakciniše brže od Njemačke i da li je problem ako su zemlje izvan EU u tome brže, Merkel je odgovorila da je tačno da Srbija brže vakciniše.

Ona je navela i da Srbija vakciniše kineskom vakcinom.

“Srbija vakciniše brže, kineskom vakcinom. Mi smo uvijek govorili da je svaka vakcina koja dobije dozvolu Evropske agencije za lijekove (EMA) dobrodošla. Razgovarala sam sa ruskim predsjednikom o tome, i čula danas dobre vijesti o ruskoj vakcini. Svaka vakcina je dobrodošla u EU, ali će biti prihvaćene samo one koje daju sve potrebne podatke EMA”, rekla je Merkel.

Ona je ukazala da Evropska komisija nije željela da preuzme odgovornost nad vakcinacijom, jer je u prošlosti politika morala da preuzima odgovornost, što ovaj put nije željeno.

“Borimo se za povjerenje u vakcine. Do kraja trećeg kvartala, rekla sam i ranije, ćemo svim građanima ponuditi vakcinu”, naglasila je ona.

Nezavisne