LAKTAŠI, 4. aprila – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić rekao je da Mesna industrija “Tulumović” predstavlja jedan od važnih segmenata ukupne agrarne proizvodnje, pogotovo u dijelu koji se odnosi na finalizaciju poljoprivrednih sirovina animalnog porijekla.

Mirjanić je danas, zajedno sa načelnikom opštine Laktaši Miroslavom Kodžomanom, posjetio Mesnu industriju “Tulumović” gdje je nakon razgovora sa rukovodstvom firme rekao da Ministarstvo u narednom periodu planira da značajnije podrži animalnu proizvodnju.

“Mesna industrija `Tulumović` dobro radi, dobro su pozicionirani na tržištu, imaju planove koji treba da omoguće značajniji razvoj kompanije, ali i drugih koji su vezani za ovu kompaniju. U tom smislu imaće punu podršku svih onih koji se zalažu za razvoj realnog sektora, pogotovo kada je riječ o agrarnom finalnom dijelu”, rekao je Mirjanić.

On je poručio domaćim proizvođačima da se, ukoliko žele stabilnost proizvodnje i napredak, moraju značajnije i čvršće povezati sa domaćim proizvođačima primarnih sirovina, sa tovljačima svinja, junadi i drugim.

“Mi podržavamo i primarne proizvođače putem podsticaja i drugih fondova kojima finansiramo tekuću proizvodnju, a podržavamo i preradu ukoliko preuzimaju domaće sirovine. Imamo znatna sredstva kojima podstičemo taj odnos između finalnih i primarnih proizvođača”, rekao je Mirjanić.

On je naveo da je to jedini način da se uveže interes primarne proizvodnje i prehrambene industrije u Republici Srpskoj i da se stvori ambijent u kojem će ti proizvođači i kvalitetno i dugoročno raditi, proizvoditi i davati tržištu visokovrijedne proizvode i na toj osnovi graditi svoju perspektivu.

Mirjanić je rekao da će narednih dana sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem razgovarati o spoljnotrgovinskom poslovanju, pitanju mlijeka i zaštiti domaće proizvodnje.

“Imamo probleme sa spoljnotrgovinskim poslovanjem i zaštitom domaće proizvodnje već duže vrijeme. Institucije koje su se bavile ovim poslovima nisu sve poslove dovele do kraja i moramo insistirati na tome. Ne licitiram ko je za šta zadužen, ko je odgovoran, a ko nije, ali svi ćemo biti odgovorni ako se ovo ne dovede do kraja”, naveo je Mirjanić.

Načelnik opštine Laktaši Miroslav Kodžoman rekao je da je cilj posjete Mesnoj industriji “Tulumović” bio da se sagledaju okolnosti kako bi se sa proizvođačima, kao što je ovaj, pospješila i uvezala domaća primarna proizvodnja.

“Prerađivači mesa su jednostavno uslovljeni da uvoze primarnu proizvoidnju iz inostranstva iako smo svi svjesni da na području opštine Laktaši i Republike Srpske sigurno postoji mogućnost da se ta proizvodnja obezbjedi iz domaćih resursa”, rekao je Kodžoman.

On je dodao da opština Laktaši ima dobru saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, ističući da je lokalna zajednica na neki način logististička podrška svim preduzetnicima na području opštine i spona sa Vladom Republike Srpske