LAKTAŠI, 02. avgusta – Mandić, koji u životu nije imao saobraćajnu nesreću, najozbiljnije je ‘zakucao’ na vrata Guinnessove knjige rekorda, jer je do sada više od 8 i po godina proveo u zatvoru zbog nepoštovanja saobraćajnih propisa.

Mica stop

– Znam da nema opravdanja za to što vozi bez dozvole – rekla nam je Marija Mandić (60), supruga Miće Mandića (72) iz Malog Poganca kraj Koprivnice, koji je oborio sve državne rekorde u vožnji bez dozvole, zbog čega je u zatvorima proveo više od osam i po godina. Zbog 438. prekršaja Mićo je 22. juna  završio u bjelovarskom zatvoru. Dobio je 10 dana zatvora. No u zatvor su mu stigle ranije presude pa će iza rešetaka ostati do kraja septembera. Naravno, ako ga ne sustigne neka nova presuda koja će odložiti njegov izlazak iz zatvora za još neko vrijeme.

Time je Mandić, koji u životu nije imao saobraćajnu nesreću, najozbiljnije ‘zakucao’ na vrata Guinnessove knjige rekorda, jer je do sada više od osam i po godina proveo u zatvoru zbog nepoštovanja saobraćajnih propisa. Njegova supruga kaže kako je Mićo po zatvorima više nego ratni zločinci ili ubice, iako on nikad nikoga nije povrijedio držeći volan. No ipak Mićo konstantno krši zakone. Prije dvije godine je za Jutarnji list rekao kako je bio u zatvoru u Gospiću, Turopolju, Vukomercu, Lepoglavi, Lipovici, Sisku, Bjelovaru i Gradiški.

– Razbolio se gledajući tu nepravdu oko sebe pa je potjerao neki inat. Treba mu pomoći, a ne zatvarati ga – kaže njegova supruga ne vodeći računa da je u nizu saobraćajnih prekršaja, koje je prouzrokovao, neko mogao i biti povrijeđen. Dodaje i kako neki redovno voze totalno pijani, ali imaju prijatelje, rođake u policiji i nikome ništa.

– Skoro da će od ministra dobiti pohvalnicu, a Miću odmah trpaju u zatvor. On nema veza i vezica u policiji, a policajci ‘moraju’ ispuniti svoju kvotu, i tu je Mićo – sarkastična je Marija. Dodala je kako svi zbog toga trpe, a ponajviše porodica jer žive skromno.

‘Imaju ga na piku’ Zadnji put kad smo razgovarali s Mićom tvrdio nam je kako ga policajci imaju na ‘piku’ jer znaju da mu je prije 13 godina oduzeta vozačka te ga, čim ga vide za volanom, odmah privode na Prekršajni sud. Mićo je od 2005. bez vozačke. Supruga govori da je tad trebao ići na operaciju oka u koprivničku bolnicu, ali su ga zatekli bez dozvole te je umjesto na skidanju mrene završio u zatvoru.

Uporni Mićo Mandić “Stop” tjera po svojem, a suci svoje.

Supruga se nada da će se napokon prestati inatiti. Iako je Mićo Mandić Stop do sada zbog prometnih prekršaja koje je počinio najviše od svih Hrvata proveo u zatvorima, on je daleko od neslavnog rekorda po broju počinjenih prekršaja. Rekorder po počinjenim prekršajima Prema pisanju Glasa Slavonije, na tronu je stanovnik Semeljaca kraj Đakova. Njega je policija zaustavila čak 1124 puta i svaki put je dobio kaznu. Da cijela priča bude bizarnija, objavio je Glas Slavonije 2015., čovjek nikad u životu nije polagao vozački ispit. Najveći dio kazni, uz vožnju bez dozvole, odnosio mu se i na neregistrovano vozilo.

– Ni jednom nisam platio kaznu, pa neću ni sad. Odležaću kaznu u zatvoru i malo se odmoriti – rekao je Darijo Petrović iz Darde 2013. nakon suludog i opasnog divljanja osječkim ulicama u kojem, nasreću, nitko nije stradao. Tad je bez vozačke i pijan, imao je 1,71 promil alkohola u krvi, neregistrovanim automobilom pokušao pobjeći policiji. Jurio je 150 kilometara na sat, a potjera je završila nakon što se zabio u dvije kante za smeće. To mu je bio 302. prometni prekršaj.

 

24sata.hr