BANJA LUKA, 16. aprila – Kad sve ovo prođe, a proći će, hoćemo li opet nijemo posmatrati kako oni, potplaćeni i poniženi, hrle u bijeli svijet? A danas nam spasavaju živote. Dok se sklanjamo, strahujemo, tihujemo, oni su korona virusu izašli na crtu.

Hiljade ljekara, medicinskih sestara, zdravstvenih radnika, u tišini vode bitku protiv epidemije. Nećemo ih vidjeti na televiziji. Ne znamo njihova imena. Nemamo pojma sa čim se sve suočavaju iz minuta u minut u svom teškom i plemenitom poslu, koji se ne može raditi od kuće.

Jedan je ljekar Univerzitetskog kliničkog centra RS zaražen korona virusom. Svi ostali medicinari su u manjem ili većem riziku da se to i njima dogodi. Svjesni su da im opasnost prijeti, koliko god se čuvali i štitili. Jedina potpuno sigurna zaštita za njih bi bila da se distanciraju od pacijenata. A oni to ne mogu, jer to bi značilo da se odriču svog poziva, svoje profesionalne i ljudske dužnosti.

– Vrijednost zdravstvenih radnika i radnica cijenjena je kao nikada do sada – poručio je nedavno, iz prazne zgrade UN-a u Kopehagenu, Hans Henri Kluge, direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu.

Evopa već odavno sa terasa virusom opkoljenih stanova svake večeri aplaudira medicinarima. Odnedavno to činimo i mi. Danas im aplaudiramo, a šta će biti sutra, kad korona utihne?

Hoćmo li, brzinom svjetlosti, zaboraviti da nas iz nevolje mogu izvući samo najbolji, najpametniji, najnesebičniji, najprofesionalniji među nama? I da, pokazalo je doba korone, imamo mnogo takvih, ali da takve niko ne zarezuje. Ne radi se samo o medicinarima, važi to i za druge profesije, ali medicinari su sada, ratnički rečeno, na prvoj liniji fronta.

Tamo gdje je najteže, gdje se vodi glavna bitka, na Klinici za infektivne bolesti UKC RS, sa epidemojom se bori, slovom i brojem, 80 medicinara. Ej, ne 80.000, nego 80! Hoćemo li im se, kad sve ovo prođe, odužiti kako dolikuje? I njima i drugima koji nam ovih dana predano služe? Ili ćemo podanički, kukavički, saviti šiju i pustiti da nas opet uzjašu bahati, bezobzirni i lijeni uhljebi, koji će biti u top formi, jer se ovih dana, hvala na pitanju, nisu “vrući napili vode”.

Milkica MILOJEVIĆ (EuroBlic)