LAKTAŠI, 03. septembra – Izložbom slika koja je svečano otvorena u četvrtak, 30. avgusta 2018. godine u dvorištu  JU „Centar za kulturu i obrazovanje“ Laktaši , obilježen je i kraj Trinaestog saziva likovne kolonije “Lasta“ Laktaši 2018 koji je trajao od 23 – 30. avgusta. Deset umjetnika tražilo je inspiraciju u sebi i oko sebe, a svoje nadahnuće ostavili su slobodnim izrazom na platnu. Ono što ovu koloniju čini posebnom je “miks” umjetnika u zreloj stvaralačkoj fazi i njihovih mlađih kolega. Tako je bilo i ove godine. Svoj doprinos umjetnosti talentom dali su: Davor Grabovac, Biljana Vuković, Vesna Marković, Maja Dodig, Ognjen Tepavčević, Miloš Vučen, Emilija Boroja, Dejan Kovačević, Snježana Domazet i Tanja Pikula. Selektor ovogodišnje kolonije je istoričar umjetnosti gospođa Vidosava Grandić.

???????????????????????

Svoje utiske sa kolonije nam je prenio mladi umjetnik Miloš Vučen, dipl. likovni umjetnik, grafičar kojem je ovo drugo učešče na nekoj koloniji

Milos Vucen i Vodsava Grandic

Na 13. Sazivu likovne kolonije „Lasta“, Laktaši 2018 koja je trajala od 23-30. avgusta učestvovalo je nas 10 akademskih slikara. Posjetioci su na zatvaranju kolonije imali priliku pogledati ukupno 23 umjetničke slike, rađene u tehnikama ulje na platnu i akril. Gledali smo da izložba bude formirana od što različitijih materijala i slika. Tako smo dobili pejzaže, portrete, apstraktne slike i samu figuraciju gdje imamo i kombinovanu tehniku.  Inspiraciju smo crpili iz sredine u kojoj smo radili. Na taj način smo željeli da prenesemo na platno ono što vidimo oko nas kako bi što bolje predstavili ovu koloniju.

Možete li nam nešto reći više o vašoj slici koju ste radili za ovu koloniju i koja je bila vaša inspiracija?

Pošto se ja inače bavim crtežom, prilagodio sam svoj crtež slici, tj. gledao sam da više slikam nego da crtam. To su stvari koje su uobičajne za moj rad i cikluse kojima se bavim, nešto što je glavna tematika i pokretač mog rada a to su crne ruke, anoreksični i mistični detalji.

Koliko je za Vas značajno učešće na ovoj koloniji i uopšte na bilo kojoj koloniji?

Pa mislim da je jako značajno. Konkreno na ovoj koloniji imao sam priliku da upoznam slikare i kolege iz profesije koje ranije nisam znao. Prvenstveno zato što smo iz različitih gradova, različite starosne dobi i stvaralačkih stilova. Tu su tako bile kolege iz Beograda, Pala, Trebinja, Gacka i Banjaluke, odakle sam i poznavao neke od njih. Glavna svrha kolonije je zapravo bilo druženje, taj neki zajednički rad i zajedničko stvaranje gdje smo zaista uživali u stvaralaštvu i razmjenili svoja iskustva. I što je najbitnije, proširili smo svoja poznanstva i učvrstili neka stara i naučili nešto novo. Moram reći da smo zaista uživali ovdje u Laktašima i jako dobro se zabavljali.

Miloš nam je uz smijeh priznao kako se nada da će biti pozvan i naredne godine u Laktaše.

Sa lijepim utiscima i željama završavamo ovu jednu zaista lijepu priču a organizatorima želimo da nastave sa odličnim radom.