LAKTAŠI, 24. JULA  – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je danas da će Vlada donijeti konkretne mjere u vezi sa štetom nastalom na poljoprivrednim usjevima u nedavnom nevremenu i apelovao da se tržni centri u Srpskoj uključe u otkup domaćeg povrća.


Nakon što je sa gradonačelnikom Laktaša Miroslavom Bojićem posjetio poljoprivredna imanja na kojima je u nevremenu pričinjena velika materijalna šteta na usjevima i na stambenim objektima, Minić je rekao da se nikada do sada nije desilo da Vlada nije odreagovala na štetu, te da će i ovaj put to učiniti na osnovu informacije koje prikupi na terenu.

On je naveo da će svi poljoprivredni proizvođači koji budu obnavljali plastenike u smislu nabavke najlona moći da ostvare podsticaj u idućoj godini kada će, kako je istakao, maksimalno biti favorizovane kapitalne investicije, tekuća prizvodnja i sve što se odnosi na očuvanje domaće proizvodnje, dok će neke druge mjere biti smanjene.

Minić je rekao da postoji određena opstrukcija kod osiguranja usjeva od osiguravajućih kuća u smislu uslova i premije osiguranja.

“Podržavam prijedlog da se Vlada Republike Srpske maksimalno uključi u priču o osiguranju nekih kapitalnih objekata, javnih ustanova, preduzeća i građana”, istakao je Minić.

Gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić rekao je da je nezapamćeno nevrijeme praćeno gradom i jakim oljunim vjetrom nedavno pohodilo župski i lijevčanski kraj, pogotovo sela Kosjerovo i Mrčajevce.

“Ogromna je šteta na povrtlarskim i voćarskim kulturama, dok kod kukuruza očekujemo određen oporavak. Na području Laktaša imamo dosta kuća kojima su oštećeni krovovi, objekti na imanjima i pomoćni objekti”, objasnio je Bojić.

Bojić je rekao da grad trenutno prima zahtjeve od poljoprivrednika za štetu, ali ostaje da se vidi kakve će mjere o tom pitanju donositi Vlada, na osnovu kojih će uslijediti mjere lokalne zajednice.

Poljoprivrednik Miloš Košpić iz Mrčajevaca kod Laktaša rekao je novinarima da je velika šteta nastala na poljoprivrednim usjevima i na stambenim objektima, navodeći da je grad polupao oko 15 odsto lubenice, a ostatak ima ožiljke i ova proizvodnja propada, a na srednje ranom kupusu u fazi zavijanja glavice dolazi do truleži.

Prema njegovim riječima, istrunuće pola krompira, a dio koji ostane nije za skladištenje, tako da oko Nove godine neće biti domaćeg krompira na tržištu, dok je luku koji se nalazi u fazi zatvaranja naglo prekinuta vegetacija.

On je izrazio očekivanje da će grad Laktaši i resorno ministarstvo sa određenim mjerama izaći u susret poljoprivrednim proizvođačima u saniranju ove štete.