LAKTAŠI, 4. aprila – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republiike Srpske Stevo Mirjanić konstatovao je da se projekti iz oblasti vodoprivrede u opštini Laktaši realizuju planiranom dinamikom, ali da je neophodno preduzeti sve mjere da bude ubrzana izrada projekta izgradnje obaloutvrde duge dva kilometra u Velikom Blaškom.

Mirjanić je danas u Laktašima sa načelnikom ove opštine Miroslavom Kodžomanom razgovarao o projektima čiji je cilj sanacija vodoprivrednih objekata na opštine Laktaši.

“Na području opštine Laktaši ima nekoliko projekata iz oblasti vodoprivrede, a u toku je realizacija jednog projekta vrijednog 2.900.000 KM koji finansira Evropska investiciona banka /EIB/”, rekao je Mirjanić novinarima tokom obilaska vodoprivrednih objekata u sanaciji.

On je dodao da je na sastanku sa načelnikom razgovarano o tome kako ubrzati realizaciju ovog projekta u kojem je potrebno razriješiti neka pitanja vezana za imovinske odnose.

“Saglasili smo se da izvođač radova, lokalna uprava i javna ustanova `Vode Srpske` moraju preduzeti mjere da se ubrza realizacija projekata”, rekao je Mirjanić.

On je naveo da bi završetkom ovog projekta bili otklonjeni ozbiljni problemi u vodotoku rijeke Vrbas.

Mirjanić je rekao da su pri kraju dva projekta, koja finansira Republički štab za vanredne situacije, na rijeci Turjanici i Mahovljanskoj rijeci, i da će to biti veliko olakšanje za ta područja. “Time će biti otklonjeno potencijalno žarište kada budu neke velike padavine u narednom periodu”, rekao je Mirjanić.

Ministar Mirjanić je, nakon obilaska mjesta Veliko Blaško, zaselak Glišići, rekao da je na ovom mjestu potrebno sanirati oko dva kilometra obale rijeke Vrbas.

“Dogovorili smo se da bude sačinjen projekat, nakon čega ćemo vidjeti koliko je sredstava potrebno. U svakom slučaju, ovo mora biti urađeno i preduzećemo sve mjere da se u narednom periodu definiše šta treba uraditi da se nađu sredstva da se spriječe veće štete po zemljište i druga dobra na području opštine Laktaši”, naveo je Mirjanić.

Načelnik opštine Laktaši Miroslav Kodžoman podsjetio je da su poplave u maju prošle godine u Velikom Blaškom na obali Vrbasa odnijele dobar dio obradive površine u dužini od dva kilometra.

“Obišli smi teren i razgovarali o dinamici izvođenja radova, iznalaženju rješenja i traženju sredstava. Još je teško za procjenu, ali nadamo se da će u toku godine početi radovi na sanaciji obale rijeke Vrbas na ovoj lokaciji”, rekao je Kodžoman. /kraj/bv/ljlj/foto
, rekao je Mirjanić.

On je naveo da bi završetkom ovog projekta bili otklonjeni ozbiljni problemi u vodotoku rijeke Vrbas.

Mirjanić je rekao da su pri kraju dva projekta, koja finansira Republički štab za vanredne situacije, na rijeci Turjanici i Mahovljanskoj rijeci, i da će to biti veliko olakšanje za ta područja.