LAKTAŠI, 17. marta – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je danas da će u ovoj godini za podsticaj poljoprivredi biti izdvojeno 60 miliona KM, te da će većina sredstva biti usmjerena u proizvodnju i razvoj.

“Sredstva će biti usmjerena u tekuću poljoprivrednu proizvodnju, te u razvoj i opremanje poljoprivrednih gazdinstava. Više sredstava nego prethodnih godina izdvojićemo i za mobilnu opremu za navodnjavanje”, rekao je Mirjanić nakon sastanka sa načelnikom opštine Laktaši Milovanom Topolovićem.

Prema njegovim riječima, sredstva će biti izdvojena i za izgradnju kapaciteta za proizvodnju u oblasti stočarstva, te plasteničku proizvodnju.

Mirjanić je naveo da će tokom godine teći proces registracije poljoprivrednih gazdinstava, a da će registrovani poljoprivredni proizvođači od 1. januara naredne godine početi da plaćaju sve obaveze.

“Na taj način biće stvoreni uslovi da poljoprivredni proizvođači budu registrovani, nakon čega će moći da koriste podsticajna sredstva Vlade Srpske”, dodao je Mirjanić.

On je napomenuo da je na sastanku bilo riječi o rješavanju pitanja ruševnih obala rijeke Vrbas, o eksploataciji šljunka i izgradnji kanala kako bi bili stvoreni uslovi za navodnjavanje poljoprivrednih površina.

Topolović je naglasio da se većina stanovnika opštine Laktaši bavi poljoprivredom, koja je veoma značajna privredna grana u Srpskoj.

“Cilj nam je da olakšamo i ubrzamo poljoprivrednu proizvodnju, te da podsticajna sredstva budu dobro iskorištena. Naši građani imaju dobro iskustvo u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, ali je neophodno unaprijediti preradu i prodaju tih proizvoda”, rekao je Topolović.

On je ocijenio da je izgradnja kanala za navodnjavanje na području opštine Laktaši jedan od najkvalitetnijih projekata u oblasti poljoprivrede i izrazio zadovoljstvo današnjom posjetom ministra poljoprivrede Srpske.