LAKTAŠI, 02. februara –   I drugi put ove sedmice palo je obećanje da će odgovoriti na sva pitanja, ali tek kada smo ministra Mirjanića dočekali u Laktašima.

MINISTAR

 

U odgovorima uglavnom neodređen, pa je propustio da kod poljoprivrednika uhvati muštuluk. Nakon što je i premijerka najavila dodatnih deset miliona maraka za poljoprivredu, ministar potvrđuje da bi takva odluka trebalo da nađe na sjednici Vlade.

“Ja se nadam da će to biti realizovano i definisano u narednih nekoliko nedjelja. Tako da bi ukupni podsticaji mogli iznosti 70 miliona”, rekao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS Stevo Mirjanić.

Upravo deset miliona u ovogodišnjem pravilniku smo tražili na pregovorima u Vladi, nadaju se povrtlari. Ministru poručuju da su godinama zakidani i da je vrijeme da konačno dobiju značajnija sredstva.

“Smatramo da je prema povrtlarima stalno činjena nepravda posljednjih godina i sad vidimo svoju šansu da ovim novim pravilnikom i novom preraspodjelom ovih sredstava koja dolaze u pravo vrijeme, da budu portlari obeštećeni”, rekao je predsjednik Uruženja povrtlara RS Brane Mastilo.

Stevo Mirjanić spušta loptu. Vec sada je siguran da ni sa agrarnim budžetom od 70 miliona svi zahtjevi neće moći da budu ispunjeni.

“Svi zahtjevi da se ispune u bilo čemu i prema bilo kome, nije moguće. Ali će biti uvaženi svi oni opravdani zahtjevi i opravdani prijedlozi svih koji su u ovom lancu”, rekao je Mirjanić.

Pravilnik o podsticajima će biti gotov do kraja februara, najavljuje Mirjanić. I do Ministarstva je stigla zvanična informacija o prodaji govedrske farme “Farmland”. Farma duguje IRB- u dva kredita od 3 i 15 miliona maraka za koje su garancije stigle iz Vlade, ali ministar od svega pere ruke.

“Nije Vlada, ne Vlada, žirant je onaj ko je uzeo kredit”, rekao je ministar Mirjanić. Jedino što je ministar nakon sastanka sa načelnikom opštine definitivno potvrdio da će poljoprivrednici u Laktašima moći da uzmu u zakup 150 hekara zemljišta za svoje potrebe. Drvoprerađivači bi trebalo da dobiju oko 25.000 kubika drvnih sortimenata.

 

(ATV)