LAKTAŠI, 5. jula – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je blokiranje 298 miliona evra bespovratnih sredstava koje je Evropska unija odobrila 30. juna za četiri projekta u Federaciji Bosne i Hercegovine.


Nakon što je Evropska komisija dan ranije saopštila da je novac odobren samo za projekte u Federaciji BiH, Dodik “prijeti” neusvajanjem sporazuma u državnim institucijama.

“Na koji način u Evropskoj uniji, bez zajedničke odluke u Sarajevu, misle implementirati to što su odlučili”, kazao je Dodik za Radio Slobodna Evropa.

Republika Srpska je kandidovala osam projekata za obnovu vodovodne i kanalizacijske mreže. Nijedan nije odobren u Evropskoj komisiji.

Miroslav Bojić, gradonačelnik Laktaša, smatra da je to urađeno “iz političkih razloga”.

“Nadam se da su to tehničke stvari koje se mogu otkloniti. Siguran sam da su naše aplikacije među najboljima u BiH. Prvi smo završili svu dokumentaciju kako bismo aplicirali. Ne znam zašto kažnjavaju građane koji tu trpe i razdvajaju ljude u Federaciji BiH i Republici Srpskoj i ne doprinose prosperitetu u cijeloj Bosni i Hercegovini”, kazao je Bojić.

Laktaši su aplicirali za projekt koji je vrijedan oko 10,5 miliona evra od čega se pola odnosi na vodosnabdijevanje, a pola na izgradnju i obnovu kanalizacijske mreže.