LAKTAŠI, 1. februara – Sa velikom posvećenošću radimo na unapređenju poslovnog okruženja i uvođenju međunarodno priznatih standarda efikasne i transparentne lokalne uprave. Uz to uhvatili smo se u koštac da riješimo ključne infrastrukturne probleme, a srednjoškolski centar biće na ponos ne samo našeg grada nego cijele Srpske.


Istakao je ovo u intervjuu za “Glas Srpske” gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić, dodavši da ne žale novac da sačuvaju agrar, jer je posljednjih deset godina sve manje ljudi koji se bave poljoprivredom, ali se ona ukrupnjava.

– Kada sve sagledamo, direktno ili indirektno iz gradskog budžeta izdvajamo od 600.000 do 700.000 KM za poljoprivrednike. Trudimo se i da kroz lokalnu Razvojnu agenciju obezbijedimo dodatna sredstva – rekao je Bojić.

GLAS: Časopis “Fajnenšel tajms lani je Laktaše ponovo proglasio za najpoželjniji mali grad za investiranje u Evropi? Zašto je to tako?

BOJIĆ: Za nas je velika čast da smo treći put proglašeni za najpoželjniji mikro – mali grad u Evropi za investiranje. Tu se posmatraju parametri gradske administracije, rješavanja regulacionih planova, građevinskih dozvola, savjeta za privredu, ali i samih lokacija poslovnih zona. Osim toga, tu je i cijena električne energije pa sve do kvaliteta radne snage. To nam stvara i obavezu da moramo biti još bolji, a privreda je u zamahu i siguran sam da smo u cijeloj BiH trenutno grad u kojem se najviše ulaže u razvoj privrede.

GLAS: Na investicionim forumima u našoj zemlji Laktaši se pominju pri samom vrhu, ako pričamo o poslovnim zonama. Kolika je to olakšica ljudima da lakše dođu do posla?

BOJIĆ: Razvoj privrede doprinosi i gradnji novih objekata  te boljoj konkurentnosti za ljude koji traže posao. Povećava se obim ličnih primanja, poslodavci su spremni da dižu plate, imamo nekoliko velikih kompanija koje su to već i uradile. Uslovi za rad su dobri, prema našim podacima ostvarujemo najviši prihod privrede po glavi stanovnika u BiH, a lani je bilo više od 300 miliona KM investicija  u privredni sektor.

GLAS: Jedini ste grad u Srpskoj koji nema srednjoškolski centar. Kada  ćete to riješiti, znamo da su radovi u toku? BOJIĆ: Prema mom mišljenju trebalo je da imamo srednju školu i prije 20 godina, ali ni sada nije kasno. Radimo uveliko na gradnji srednjoškolskog centra, a imamo veliku podršku Vlade RS. Pravimo najmoderniji srednjoškolski centar u BiH, ne samo po izgledu i opremljenosti, nama je cilj da bude najbolji u odnosu teorije i prakse i budućeg školovanja đaka, zato smo ostavili velike kabinete. Objekat bi trebalo da bude završen do ljeta, a đaci će u klupe na jesen iduće godine.

GLAS: Imate i komunalne probleme, najviše kada je riječ o kanalizaciji?

BOJIĆ: Puno ulažemo u infrastrukturu, najviše u vodovodnu mrežu, puteve, ali i rasvjetu i elektromrežu. Što se tiče kanalizicione mreže, dugo se nije radilo u vezi sa tim problemom, pripremili smo projektnu dokumentaciju, a očekujemo podršku Vlade, Svjetske banke i Svjetske investicione banke. Plan je da najkasnije do ljeta započnu radovi u Trnu.

GLAS: Šta najviše nedostaje Laktašima?

BOJIĆ:  Građani najviše zahtijevaju dodatnu infrastrukturu i to je naš prevashodni cilj. Razvili smo mrežu javnih i privatnih vrtića, gdje smo postigli zadovoljavajuće stanje, ali još nedostaje kapaciteta. Najbitnije je da radimo na proširenju lokalnih puteva, da započnemo saobraćajnicu sa Mahovljanske petlje prema aerodromu. Nadamo se da ćemo što prije ući u te poduhvate, a vjerujemo da neće izostati pomoć institucija.

Administracija

GLAS: Kada je riječ o broju zaposlenih u gradskoj administraciji, imate radnika baš onoliko koliko propisuje Zakon o lokalnoj samoupravi?  

BOJIĆ: Vodimo računa. Primamo samo onaj kadar koji je neophodan, popunjavamo samo upražnjena mjesta prilikom odlazaka u penziju. Servis smo građanima, trudimo se da budemo transparentni, ne samo kada je gradska uprava u pitanju nego i javne ustanove i preduzeća. Uz to radimo i na visini ličnih primanja da ih zadržimo i da budu zadovoljni.