LAKTAŠI, 9. avgusta – Intervju sa prvim čovjekom najmlađeg grada u Republici Srpskoj, Miroslavom Bojićem, o privredi, sportu i obrazovanju ali i o određenim špekulacijama objavio je portal micro mreža. 


Ipak, da nije lako biti gradonačelnik u rodnom mjestu Milorada Dodika i da se uvijek očekuje više, potvrdio je i sam Bojić, koji kaže da je došao na čelo Laktaša da radi i samo tako želi da se predstavi građanima. To i nije lako, ali iskustvo u stranci, kao i struci je tu, potpomognuto podrškom porodice, što za sada daje rezultate. Opozicije u Laktašima ima ali je minorna, jer je SNSD uspio da razvije jake stranačke organe koji uspjevaju da poklope gotovo sve na području ove lokalne zajednice.

Poljoprivredni kraj je trasirao Bojiću put ka struci koju će izabrati, pa je nakon završenog Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci 16 godina proveo radeći u struci.

“Nakon završetka fakulteta počeo sam raditi na govedarskoj farmi u Novoj Topoli i tu sam stekao osnovna znanja iz struke, a nakon toga sam počeo da radim u Savjetodavnoj službi Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske. Tu sam prošao sve stepenice, od samostalnog stručnog saradnika, višeg stručnog saradnika, do šefa odjseka, da bi posljednje dvije godine obavljao funkciju pomoćnika ministra”, kaže Bojić.

Dok obavljate ovakve poslove bitno je koristite sve moguće benefite, kako bi što bolje radili na sebi, ističe Bojić, koji je proveo određeno vrijeme u SAD-u na “Fellowship” programu, Univerziteta u Sjevernoj Dakoti.

“Ja sam kao zaposlenik ministarstva i tada mlad čovjek, bio jedan od troje ljudi iz Republike Srpske koji je prošao ‘Fellowship’ program. Bio sam i u Sjevernoj Dakoti i to je jedan poljoprivredni kraj, velika žitnica i tu sam mnoge stvari naučio. Kasnije sam se usavršavao i u Češkoj Republici i ja uvijek kažem da je poljoprivreda moje životno opredjeljenje. Ako Bog da kada završim ovdje svoj rad u lokalnoj upravi, opet ću se vratiti u struku”, kaže Bojić.

Uporedo sa strukom, Bojić se kalio i u politici, gdje se kao omladinac učlanio u Savez nezavisnih socijaldemokrata, kada je ova partija bila u velikom usponu. Unutar SNSD-a je prošao sve stepenice, od predsjednika Mladih socijaldemokrata do predsjednika Gradskog odbora partije, a najveći resurs koji je dobio iz političkog djelovanjau su, po riječima Bojića, ljudi.

“Ja sam u okviru SNSD-a prošao sve stepenice, nisam tu pao s neba i to mi je mnogo značilo u mom političkog angažmanu da lakše procjenjujem stvari i donosim odluke. Sada smo došli do toga da je naš gradski odbor jedan od najbolje organizovanih odbora u Republici Srpskoj i imamo stabilnu stranku, koja je poprilično podmlađena. Naš rad se ogleda i u tome što vidimo da druge partije, bilo vlasti ili opozicije nemaju puno prostora za svoje djelovanje, jer mi kao partija radimo i uspijevamo da dođemo do svakog građanina”, napominje gradonačelnik Laktaša. 

Iako ima jaku stranku i dobro organizovan tim, potrebno je puno energije da bi se obavljao posao gradonačelnika. Spremnost da se radi na svim izazovima, bilo da se radi o zahtjevima građana, opozicije ili određenim vanrednim situacijama mora postojati, pa se akutelni gradonačelnik Laktaša predstavlja kao neko ko je sprema za sve ove stvari.

“Kada ste gradonačelnik onda morate biti spremni da radite 24 časa, pogotovo ako imate želju da ostvarite zapaženu ulogu za vrijeme svog mandata. Moja želja je upravo ta, da omogućimo građanima što kvalitetniji i bolji život. Na tom polju radimo i sve što nam se u zadnje vrijeme desilo nije slučajno. Mi smo postali grad i tek ćemo to opravdati kroz razvojne i druge projekte”, ističe Bojić.

Projekata u Laktašima ne manjka, ali gorući problem je izgradnja srednjoškolskog centra, koji se decenijama spominje, no do njegove izgradnje još nije došlo. Kako kaže Bojić, njegova administracija je zasukala rukave i kroz dvije godine će ovaj projekat konačno biti realizovan, s obzirom da su sredstva za njegovu izgradnju obezbjeđena.

“Izgradnja srednjoškolskog centra koji će biti usmjeren na razvoj i potrebe privrede će riješiti problem prevoza na području Laktaša, koji moram priznati nije bio na zadovoljavajućem nivou. Kako idemo u korak s potrebama građana, tako smo se odlučili na još jedan projekat, a to je povećanje kapaciteta u postojećim vrtićima i izgradnju dječijeg vrtića u Velikom Blaškom. Iako ćemo sve ovo uraditi kako bi zadovoljili potrebe roditelja, nećemo uspjeti da svu djecu upišemo u vrtiće, ali smo određena sredstva izdvojili kako bi subvencionisali boravak djece u privatnim vrtićima”, kaže Bojić.

Laktaši su dosta novca izdvojili za infrastrukturu, što su prepoznali i investitori, među njima i kompanija “Mahle” iz Njemačke, koja planira napraviti objekat veličine 30 hiljada kvadratnih metara i taj objekat će biti jedan od najvećih u BiH. Pored Malea, PMP Jelšingrad je izrazio želju da proizvodi dijelove za električne automobile, što bi mogla biti još jedna velika investicija u Laktašima.

Ono što čeka Laktaše je i izgradnja priključenja na autoput sa aerodroma u Mahovljanima, a Bojić je potvrdio da je ovaj projekat uveliko u realizaciji.