LAKTAŠI, 12. oktobra – Od danas su u Laktašima izvodi iz matičnih knjiga rođenih, vjenčanih i umrlih, kao i uvjerenja o državljanstvu, dostupni za poručivanje putem vajbera.


To će građanima olakšati komunikaciju sa gradskom upravom i omogućiti brži dolazak do traženih dokumenata.

Novu uslugu pružaće virtualna asistentkinja Mia, koja od prošle godine redovno odgovara na upite građana o različitim administrativnim procedurama putem vajbera, fejsbuka i gradskih portala i pruža servisne informacije o radu lokalnih uprava.

“Izvod se šalje poštom, bez dolaksa u gradsku upravu, cijena izvoda je šest konvertibilnih maraka i troškove snosi podnosilac zahtjeva, a plaćanje se vrši po pouzeću”, rekao je Miroslav Bojić, gradonačelnik Laktaša.

U Laktašima građani mogu da saznaju kako teče postupak zaključenja braka, postupak registracije preduzetnika, dodjele stipendija učenicima srednjih škola i studenata prvog ciklusa studija.

„Mia je za deset mjeseci odgovorila na više od 14.500 upita. Najveće interesovanje u Laktašima bilo je za zaključenje braka. Uvođenjem četbota unapređena je efikasnost lokalne administracije, a građani ne moraju da troše vrijeme čekajući red ispred šaltera“, istakao je šef Odsjeka za lokalni razvoj Goran Vujaković.

Osim što će putem četbota moći da dobiju izvode iz matičnih knjiga i uverenje o državljanstvu, građani će imati mogućnost i da prijave komunalne probleme nadležnim službama gradske uprave.

Takođe komunalni problem možete prijaviti i anonimno, s tim da nadležni organi neće moći da vas obavještavaju o daljem postupku.