LAKTAŠI, 15. aprila – U većini opština i gradova gdje je SNSD izgubio na lokalnim izborima 2020. godine imaćemo nove kandidate za načelnike i gradonačelnike. Neće manjkati ni iznenađenja, kazao je potpredsjednik najveće političke partije u Republici Srpskoj Miroslav Bojić.


On je u intervjuu za “Glas” otkrio dokle su stigle pripreme SNSD-a o pitanju predstojećih lokalnih izbora, ali i naveo šta se deševa kada je riječ o kandidatu za načelnika Srebrenice.

– Ima razmimoilaženja, ali vjerujem da ćemo na kraju imati kandidata kojeg će svi podržati. Srpsko jedinstvo neće biti dovedeno u pitanje kada je riječ o Srebrenici – poručio je Bojić te naveo i da je trenutno pet imena u igri za kandidata u Bijeljini.

GLAS: Obišli ste sve opštinske i gradske odbore SNSD-a povodom priprema za predstojeće lokalne izbore. Šta dalje?

BOJIĆ: Dobili smo kompletnu krvnu sliku svakog odbora. Na dobrom smo putu da tamo gdje god smo imali nekakve kritične tačke, to prevaziđemo te da sve postavimo na pravi put. Reagovali smo u onim odborima gdje smo smatrali da je vrijeme za promjene i poboljšanja. Nastavljamo sa daljim radom i razgovorima i uz podršku koalicionih partija idemo na veliku pobjedu na lokalnim izborima.

GLAS: Počeli ste i sa otkrivanjem kandidata za gradonačelnike, konkretno za Banjaluku. Kada će biti poznata i imena kandidata u ostalim lokalnim zajednicama?

BOJIĆ: Imaćemo kandidata u svim opštinama i gradovima. Nekoliko imena već je poznato, kao što su kandidati za Banjaluku, Laktaše, Kozarsku Dubicu i još neki. Većina imena biće poznata već do kraja ovog mjeseca.

GLAS: Koliko će “starih” imena načelnika i gradonačelnika ponovo u trku za glasove?

BOJIĆ: Biće jako puno novih imena. Naravno, ima i onih koji su do sada radili svoj posao kako treba i koji će ponovo u borbu za glasove.  Tamo gdje je došlo do određenih promjena struktura biće novi ljudi. Takođe, u lokalnim zajednicama gdje smo izgubili izbore 2020. godine, odnosno u većini njih, biće nova imena koja će u bitku za lokalne izbore. Želimo sa novom energijom da uđemo u ove lokalne izbore u punom kapacitetu.

GLAS: Hoće li biti nekog iznenađenja u pojedinim opštinama kada su u pitanju imena kandidata?

BOJIĆ: Biće sigurno u nekim opštinama iznenađenja. Evo, na kraju krajeva, i u Banjaluci smo čuli neko novo, nestranačko ime i vjerujem da će naš kandidat biti opšteprihvaćen od strane javnosti. Biće sigurno još iznenađenja, ali za sada nećemo da ih otkrivamo jer se vode ozbiljni razgovori kako unutar odbora, tako i sa samim vrhom stranke.

GLAS: Da li je konačno došlo do dogovora o pitanju kandidata za načelnika Srebrenice?

BOJIĆ: Imali smo jedan krug sastanaka u Srebrenici, ali i određene razgovore u Banjaluci. Ima nekih razmimoilaženja. Međutim, siguran sam da ćemo na kraju imati kandidata kojeg će svi i podržati i da će on dobiti maksimalnu podršku, ali i da neće biti nikakvog razilaženja o pitanju srpskog jedinstva u Srebrenici. Imaćemo određene razgovore o tom pitanju već idućih dana jer je važno da srpski narod tamo ima kandidata kako bi on mogao da, pored obavljanja svog posla, prenosi i pravu istinu o pitanju stradanja Srba u Srebrenici. Ta opština je za nas jedna od strateški najbitnijih.

GLAS: Polemika se vodi i oko Bijeljine. Ko bi tamo mogao biti kandidat za gradonačelnika?

BOJIĆ: Imamo nekoliko imena koja se spominju od strane Gradskog odbora. Četiri, pet imena trenutno je u igri. Ubrzo bi trebalo da taj prijedlog bude sužen na dva, tri imena. Izabraćemo najboljeg. Siguran sam da ćemo ući spremni u izbornu trku u Bijeljini  te da ćemo ponuditi najbolje rješenje.

Zaustaviti nametanja 

GLAS: Srpska je krenula u donošenje svog izbornog zakona nakon nametanja izmjena Izbornog zakona na nivou BiH od strane Kristijana Šmita. Kako gledate na sve to?

BOJIĆ:  Ne vidim ništa sporno u tome što je predložen nacrt izbornog zakona, koji treba da se nađe na sjednici Narodne skupštine i da na kraju  bude i usvojen. Ne možemo dozvoliti nikakva nametanja. Ovdje je bitno da se dogovara i razgovora.