LAKTAŠI, 14. juna – Gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić izjavio je da su u posljednje dvije i po godine povučeni veliki potezi u oblasti predškolskog obrazovanja, te da polako rješavaju jedan po jedan problem. Kako priča, samo u proširenje kapaciteta javnih vrtića uloženo je dva miliona maraka.


– Proširili smo kapacitete javnih vrtića na tri lokacije za nekih 130 mjesta. U Laktašima smo proširili sadašnji vrtić za 55 djece, u Aleksandrovcu smo otvorili jaslićku grupu za dvadesetak djece i završavamo gradnju vrtića u Velikom Blaškom. Vrtić će biti otvoren od septembra i tu ćemo imati dodatno 60 mjesta – govori on.

Miroslav Bojić, gradonačelnik Laktaša 

Uvećan je i budžet za javne vrtiće, koji iznosi 1,6 miliona KM, a od prošle godine uvedene su i subvencije za boravak djece u privatnim predškolskim ustanovama.

– Što se tiče sufinansiranja ne možemo samo gledati javne vrtiće, moramo i privatne. Mi imamo pet privatnih ustanova u kojima ukupno boravi oko 230 djece. Boravak u privatnim vrtićima subvencionišemo sa 20 odsto od cijene i na taj način pomažemo roditeljima da ne budu velike razlike između javnih i privatnih vrtića. Jedni smo od rijetkih koji su uveli tu mjeru – priča Bojić, precizirajući da se za ove subvencije godišnje izdvaja 200.000 KM.

Napominje da su donijeli i odluku o povećanju cijene rada vaspitačima, koji će od septembra, tvrdi, biti u vrhu po visini primanja. (srpska.info)