Dok mnoge žene tvrde kako su njihovi partneri ili prijatelji aljkavi, kako ne vode dovoljno računa o ličnoj i higijeni prostora oko sebe, pojedina istraživanja ih ozbiljno demantuju.

Jedno od njih – iza kojeg stoji tim australijskih naučnika – porazilo je dame podatkom da je jači pol mnogo uredniji i da se to naročito vidi na radnom mestu.

U studiji u kojoj je učestvovalo 5.500 osoba, gotovo polovina ispitanica je izjavila da su njihove muške kolege lenje i da ne održavaju higijenu, kao i da posle odlaska u toalet većina ne pere ruke. One su to iznele na osnovu svojih uverenja, a ne konkretnih dokaza.

S druge strane, gotovo 90 odsto muškaraca misli da njihove koleginice uvek operu ruke u toaletu. Stvarnost je takva da, kako se ispostavilo na osnovu studije, nema razlike između polova po ovom pitanju. Čak 96 odsto svih ispitanika pere ruke sapunom posle boravka u toaletu. Ali, kada su u pitanju ostale stvari, pripadnici jačeg pola su uredniji i više im je stalo do održavanja higijene.

Ogledalo, ne čistoća!
Više muškaraca nego žena izbegava da dodiruje stvari u toaletu za koje znaju da su ih drugi pipali. Žene će zato više vremena izdvojiti za gledanje u ogledalo i popravljanje šminke u toaletu.

Ni žene ne peru ruke!

Dasku od ve-ce šolje pre upotrebe očisti 77 odsto muškaraca i 59 odsto žena, a posle korišćenja 52 odsto pripadnika jačeg pola i 42 odsto dama.

Predrasuda je da su dame čistunice!?

Istraživanje je razbilo predrasude da su muškarci površni i aljkavi, a da su dame čistunice – navodi psiholog Ema Keni.

– U realnosti je sasvim drugačije, pa tako pripadnici jačeg pola više drže do stvari o kojima žene samo vole da pričaju, dok istovremeno ne sprovode u delo sve te imperative higijene za koje se zalažu u teoriji.

Novosti.rs