BANJALUKA, 29. marta – Trenutno u Banjaluci imamo 135 registorvanih sa korona virusom i preko 2.000 lica u izolaciji ili pod nadzorom, potvrdio je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

virus-korona-ukc-banjaluka-28-e1584720770367

– S obzirom na sve ove brojeve i njihov konstantan rast, kao i činjenicu da se veliki broj lica nalazi u kućnom nadzoru, Štab je odlučio da se sve mjere koje su na snazi produže do 13. aprila – izjavio je gradonačelnik Igor Radojičić nakon današnje sjednice Štaba za vanredne situacije.

– Procjenjujemo da je situacija još u fazi uspona epidemije, da dosadašnje mjere daju rezultate jer i  nakon 4 sedmice trajanja još imamo kontrolu svih klastera, ali da je potrebno i u narednom periodu od 14 dana sve mjere zadržati – dodao je Radojičić.

On je uputio poziv sugrađanima da prije svega spriječe prenošenje virusa sa jedne na drugu osobu, što znači održavanje socijalne distance.

– U Gradu je u funkciji nekoliko karantina, u Rakovačkim barama se nalaze 3 osobe. U ostalim karantinima još nema građana jer se očekuju rezultati testiranja na granicama – rekao je Radojičić.

I dalje se vrši nadzor nad oko 2.500 lica, a oko 1.000 građana je izašlo iz četrnaestodnevnog nadzora.

– U Studentskom centru se nalaze 72 lica i njihovo zdravstveno stanje je stabilno – rekla je Nevena Todorović, direktorka Doma zdravlja.

Ona je precizirala da se građani stariji od 65 godina pridržavaju propisanih mjera.

Štab je donio još novih mjera: od sutra će kroz nekoliko lanaca dostave biti omogućena i dostava lijekova za građane starije od 65 godina jer su oni oslobođeni plaćanja participacije.

Porodični ljekari su obaviješteni o ovoj akciji, a građani trebaju da se jave njima, koji će dalje obavijestiti apoteku ili će vas ljekar direktno uputi na apoteku.

– Grad će kada kriza prestane nastaviti sa planiranim investicijama u vrijednosti od 39 miliona KM. Svi izvođači i dobavljači će ostvariti plaćanje na osnovu toga i održaće se zaposlenost, što nam je jako važno. Grad će svoj doprinos dati na taj način što zadržava sve investicije – naglasio je gradonačelnik.

Za pojedine djelatnosti utvređene su sljedeće olakšice; poslovni subjekti i preudzetnici imaće pravo na subvenciju komunalne takse za mjesece mart i april za komunalnu naknadu, od sto odsto ako ne rade, a 50 odsto ako im je djelatnost ograničena.

– Zakupci poslovnih prostora u vlasništvu Grada, pod posebnim uslovima, oslobodiće se plaćanja zakupa na 3 mjeseca – rekao je Radojičić.

Sa trajanjem krize brojni preduzetnici i zanatlije biće u velikom problemu i likvidnosti, Grad će pomoći u segmentu u kojem je nadležan, tako je odlučeno da Grad subvencioniše kamate za kredite u iznosu od pola miliona KM.

– To znači da će Grad vraćati kamatu preko garantnog fonda, kako bi se pomoglo ugroženim sektorima – dodao je gradonačelnik Banjaluke.

Gradski Štab donio je i odluku da se sve svečanosti povodom Dana grada koji se obilježava 22. aprila, otkazuju.

 

Srpskainfo